Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy O infocentra je zájem
O infocentra je zájem PDF Tisk Email
Středa, 15 Leden 2020 10:01

Čtvrtmilionová meta zůstala zatím těsně nepokořená, i tak energetické lokality pod vlajkou ČEZ pokračují v každoročním posouvání návštěvnosti směrem vzhůru.

Loni do Infocenter a provozů po celé ČR dorazilo 244 365 tisíc návštěvníků, což je meziročně o 9 111 lidí více. Masivní poptávce příznivců industriální turistiky opět čelila trojice bezemisních zdrojů – přečerpávací vodní elektrárna na Dlouhých stráních a jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. Návštěvnost ale roste plošně i jinde. Také na letošní rok připravila infocentra řadu novinek, od kterých si slibuje další nárůst zájmu veřejnosti.

Technická turistika si v posledních letech trvale vydobyla místo v kalendářích Čechů. Podle statistik návštěvnosti Infocenter Skupiny ČEZ a energetických provozů ČEZ v České republice přijelo poznat různé formy výroby elektřiny celkem 244 365 lidí.

„O více než 10 tisíc tak padlo dosavadní návštěvnické maximum z roku 2018, kdy za energetikou vyrazilo 235 254 lidí. „Rostoucí zájem veřejnosti je pro nás zavazující. Rádi bychom se do budoucna ještě více zaměřili například na rodiny s dětmi a představili jim energetiku v ještě hravější a názornější formě,“ říká Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ.

Magnetem přitahujícím desítky tisíc nadšenců zůstávají i oba bezemisní jaderné zdroje. Do jihočeského Temelína se o bezpečné výrobě elektřiny z jádra přijelo přesvědčit 41 883 návštěvníků. Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany, slavící loni 25 letou existenci, přilákalo 39 867 návštěvníků. Obě jaderné elektrárny zajišťují prohlídky hned v několika cizích jazycích a pravidelně během roku přivítají stovky zájemců ze všech koutů světa.

V roce 2019 do regionu Jaderné elektrárny Dukovany včetně vodní přečerpávací elektrárny Dalešice zavítalo historicky největší množství návštěvníků. Za technickým poznáním přijelo

52 206 návštěvníků, z toho tisícovku tvořili zahraniční návštěvníci z Nového Zélandu, Brazílie, Indie, Koreje, Japonsko, USA, Mexika, Ruska, Polska, Rakouska i Německa. Největší nárůst byl zaznamenáni u jednotlivců, kteří přicházeli bez objednání o víkendech a v období letních prázdnin, případně v rámci speciálně pořádaných exkurzí a akcí pro veřejnost. Velký ohlas mezi návštěvníky jaderných elektráren vzbudil i novinkový film „Příběh uranu“ nebo expozice na téma cesta jaderného paliva. V závěru loňského roku energetici dokončili modernizaci šesti zastavení barevné ulice za cca 8 milionů korun.

Od nového roku čeká návštěvníky dukovanského Infocentra celá řada dalších novinek. Vyvrcholením nové prohlídkové trasy je zastavení s modelem aktivní zóny v rozměrech 1:1, který návštěvníkům umožňuje reálný pohled do reaktoru i možnost být součástí probíhající štěpné reakce a výroby čisté, bezemisní elektrické energie.

Pro zvýšení kapacity Infocentra, které bývá pravidelně od března do listopadu plně obsazeno, připravují energetici na letošní rok oddělení úvodní interaktivní části od zastavení barevné ulice, které umožní zvýšení denní návštěvnosti objednaným skupinám. Také letos bude v jaderných elektrárnách umožněno dostat se za kulisy dění až tzv. „do kuchyně“. V Dukovanech je totiž při speciálních zimních sobotních exkurzích domluven i oběd v místní jídelně.Zájem o tyto prohlídky dokazuje skutečnost, že jejich kapacita byla naplněna během 7 dnů od jejich vyhlášení.

Jiří Bezděk