Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Letní autokino přivedlo rekordní počet návštěvníků
Letní autokino přivedlo rekordní počet návštěvníků PDF Tisk Email
Čtvrtek, 05 Září 2019 09:29

Rekordní počet 11 485 návštěvníků přijel v průběhu prázdnin do Jaderné elektrárny Dukovany, kam je přivedla prohlídka Infocentra a doprovodné akce 24 hodin otevřených dveří a Letní autokino. Speciální akce pokračují i v září nočními prohlídkami zaměřenými v letošním roce především na cestu paliva. Mimořádnému zájmu návštěvníků se o prázdninách těšilo i Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. To v letošním roce připravuje kromě dalších akcí i unikátní laserovou show do vodní stěny v rámci akce „Vltava žije“. Celkem o prázdninách dorazilo do českých jaderných elektráren rekordních téměř 24 000 lidí.

Příznivé letní počasí, zajímavý program, jedinečné příležitosti vidět elektrárnu zevnitř nebo zažít mimořádnou atmosféru letního autokina s obří projekční plochou byl důvod nečekaně vysoké návštěvnosti elektrárny. Největší úspěch si připsalo Letní autokino, které bylo zejména v první a poslední promítací den plně obsazeno. „Už první rok jsme zaznamenali velký zájem o tento formát promítání, který nás velmi těší. Proto jsme v letošním roce pro promítání využili novou informační plochu o rozměrech 13x7 m, která umožnila větší kapacitu diváků,“ vysvětlil vyšší návštěvnost ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Úspěch měly i další filmové večery s pohádkou, komediemi nebo sci-fi tematikou. Velká byla také štědrost návštěvníků, kteří během tří víkendů přispěli na Konto Bariery formou dobrovolného vstupného celkem 80.213 Kč. „Kinematograf a Josef Čadík nás nepřestává překvapovat. Letos to vypadá na rekordní částku, která se blíží neskutečným dvěma milionům korun. Autokino pod chladícími věžemi jaderné elektrárny Dukovany? To jsem si neuměla představit. Moc děkujeme společnosti ČEZ a JE Dukovany za tuto příležitost a velkou pomoc pro naše klienty,“ ocenila spolupráci ředitelka Konta Bariéry paní Božena Jirků.

Letní autokino je nejen jedním z největších u nás, ale umožňuje také pohodlný a bezbariérový přístup lidem na vozíku. Už pro příští rok se chtějí v elektrárně zaměřit i na diváky se sluchovým handicapem a umožnit jim sledování některého z filmů s titulky.

Jen od počátku roku elektrárnu navštívilo více než 27 500 návštěvníků. Od září se energetici tradičně těší na žáky základních, středních i vysokých škol, kteří tvoří převážnou část návštěvníků v průběhu školního roku. Pro zájemce o návštěvu technických skvostů připravila elektrárna na září speciální páteční noční prohlídky, během kterých se návštěvníci seznámí s cestou paliva od jeho přípravy až po jeho uložení, dále se podívají na výcvikové pracoviště operátorů blokových dozoren nebo do strojovny parních turbín. A právě dnes byla obsazena poslední volná místa těchto prohlídek, a proto už teď elektrárna pro veřejnost připravuje další návštěvnické akce.

Jiří Bezděk