Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V ukrajinském Rachivu narazili zástupci města na Masaryka
V ukrajinském Rachivu narazili zástupci města na Masaryka PDF Tisk Email
Úterý, 19 Červen 2018 06:28

V červnu oplatili zástupci Třebíče návštěvu partnerskému městu Rachiv. Při dvoudenním pobytu navštívili starosta Pavel Janata, místostarosta Vladimír Malý, místostarostka Marie Černá a tajemník úřadu Vladimír Kazda mateřskou školu, do které Třebíč přispívala na vybavení, nemocnici, radnici, řezbářskou dílnu i kolibu.

„Příspěvek ve výši 380 tisíc korun na vybavení do školky schválilo v září loňského roku zastupitelstvo města a v Rachivu za tyto peníze pořídili vybavení pro 2 oddělení nově rekonstruované mateřské školky, postýlky včetně lůžkovin, šatní skříňky, stolečky a židle, skříňky na hračky, ale také dvě pračky a vybavení do školní kuchyně,“ vypočítala místostarostka Marie Černá.

Děti v mateřské škole připravily pro návštěvu kulturní program v lidových krojích a srdíčky v národních barvách poděkovaly Třebíči za tento dar.

Kraj Vysočina daroval místní nemocnici desítky vyřazených mechanických polohovacích lůžek a nočních stolků ze sociálních zařízení Kraje Vysočina. „Byl jsem překvapen, s jakou vděčností přijal nemocniční personál i pacienti tento dar, dosud měli v nemocnici obyčejná lůžka typu vojenských postelí, většinou bez nočních stolků“ dodal místostarosta Vladimír Malý.

Zástupci města společně se starostou Rachiva Viktorem Medviděm a dalšími členy městské rady navštívili také radnici, muzeum huculské řezby (Huculové byli pastevci ovcí) i opravenou kolibu s vlastní kapličkou v oblasti Poloniny.

„Na budově muzea je také pamětní deska prezidenta T. G. Masaryka, jako svědectví doby, kdy Rachiv s Podkarpatskou Rusí byl součástí Československa (1918-1938),“ uvedl starosta Pavel Janata.

Rachiv (nebo také Rachov) je město na zakarpatské Ukrajině. Leží na východě Zakarpatské oblasti na řece Tise. Zakarpatská oblast je již více než 10 let partnerským regionem Kraje Vysočina a prostřednictvím fondu ViZa již byla podpořena ze strany kraje řada projektů v oblasti školství, zdravotnictví a sociální. V Rachivu je 50 ulic, ve výškovém rozmezí 400 až 1200 metrů nad mořem a má zhruba 17 tisíc obyvatel.

Irini Martakidisová