Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Největší mlžná komora je na EDU
Největší mlžná komora je na EDU PDF Tisk Email
Středa, 13 Červen 2018 04:25

Několik unikátních nových exponátů a interaktivních modelů připravilo na letošní hlavní turistickou sezónu Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany. Hlavním z nich je největší mlžná komora ve střední Evropě. Podobně velké jsou v celé Evropě pouze tři. V červnu elektrárna poprvé návštěvníkům zpřístupní také unikátní model výroby a spotřeby elektrické energie naší země. Informace k návštěvě Infocentra najdete na https://www.cez.cz/dukovany.

Hned 10 nových modelů rozdělili energetici do dvou skupin. První jsou interaktivní exponáty s fyzikálními principy a vlastnostmi, na kterých si mohou návštěvníci vyzkoušet vodivost různých materiálů, chování elektrických obvodů, výrobu střídavého proudu, přenos elektrické energie, jiskřivé koule i to, jak náročné je vyrobit energii pro provoz běžných domácích spotřebičů, holicího strojku nebo varné konvice. Hlavním a největším prvkem této části je model energetického mixu, na kterém si návštěvníci budou moci už od prázdnin sami vyzkoušet pokrytí reálné spotřeby elektřiny v České republice za pomocí uhelných, plynových, vodních, jaderných, slunečných i větrných zdrojů, které máme aktuálně k dispozici.

Druhou skupinu tvoří modely s prezentací přirozené radiace kolem nás. Pomocí měřící sondy se mohou návštěvníci seznámit s mírou záření u přírodních materiálů i běžně používaných předmětů, jako jsou jejich vlastní hodinky nebo mobilní telefon. Unikátním a nejatraktivnějším modelem této skupiny je největší Wilsonova mlžná komora v Evropě, kterou zkonstruovali studenti ČVUT a vyrobila společnost NUVIA v Třebíči. Takové jsou v Evropě už jen další dvě, ve švýcarském vědeckém a výzkumném institutu v CERNu a v barcelonském muzeu CosmoCaixa. „V CERNu komora vzbudila velký zájem veřejnosti, a proto jsme se rozhodli umožnit tento zážitek i našim návštěvníkům a současně tak podpořit šikovné české studenty,“ sdělil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Špičková mlžná komora zobrazuje běžně neviditelnou dráhu elektricky nabitých částic, které jsou všude kolem nás. Je vybavena speciálními interaktivními prvky, umožňujícími demonstrovat přítomnost dopadajícího záření částic alfa, beta a protonů v reálném čase.

Mezi exponáty nechybí ani oblíbená mapa s přehledem a informacemi o jaderných elektrárnách na celém světě nebo fotopanel k pořízení vlastní fotografie s výběrem klíčovaného prostředí z elektrárny.

Infocentra jaderných elektráren Dukovany a Temelín patří ve svém regionu dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější technická zařízení. Jadernou elektrárnu Dukovany společně s Přečerpávací vodní elektrárnou Dalešice loni navštívilo rekordních 42 tisíc návštěvníků. Podle místních průvodkyň zaznamenávají v posledních letech rostoucí zájem o prohlídky obou infocenter i elektráren. Nejčastějšími návštěvníky jsou školy a různé zájmové skupiny, ale i rodiny s dětmi z celé České republiky i ze zahraničí. A energetici už nyní připravují pro návštěvníky další překvapení. V průběhu června začnou úpravy expozice barevné ulice, které přinesou vyšší atraktivitu i zvýšení kapacity denní návštěvnosti, která je dnes zcela naplněna už několik měsíců dopředu.

Jiří Bezděk