Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Druhý blok EDU najíždí o 6 dní dříve
Druhý blok EDU najíždí o 6 dní dříve PDF Tisk Email
Úterý, 01 Květen 2018 08:36

V Jaderné elektrárně Dukovany probíhá náběh 2. výrobního bloku do provozu. Energetici zvládli vyměnit palivo a s předstihem provést více než deset tisíc kontrol, odstávku by tak měli oproti původnímu plánu zkrátit o šest dnů. Elektřinu by 2. blok měl začít dodávat do sítě v polovině týdne.

Dukovanský druhý blok byl od sítě odpojen před půlkou března. Odborníci v průběhu odstávky vyměnili pětinu paliva v reaktoru, instalovali nové třetí čerpadlo chlazení bazénu skladování použitého paliva, v souladu s řízením životnosti zvládli záměnu části elektrorozvaděčů a zároveň provedli rozsáhlé kontroly zařízení, při nichž použili také nově kvalifikované diagnostické metody. „Odstávky jsou tak trochu živým organismem, kdy koordinujeme desítky tisíc probíhajících činností, v řadě případů i mezi elektrárnami. Dodržení a zkrácení termínů vítám, ale dál platí, že naší nejvyšší prioritou je bezpečnost a kvalita odvedené práce,“ hodnotí průběh ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Dohromady zaměstnanci ČEZ i dceřiných a dodavatelských firem zvládli 52 technických investičních akcí, z nichž nejnáročnější byla výměna podružných rozvaděčů. Ta do roku 2022 čeká všechny bloky, provozovatele přijde na 420 mil. Kč.

„Práce, které právě končíme, byly rozsahem hodně náročné a vyžadovaly nasazení širokého okruhu zaměstnanců a dodavatelů. Přinesly i nové poznatky, se kterými jsme se museli pružně vypořádat. Jsem rád, že je úspěšně zvládáme a předpokládám, že  během několika málo dnů obnovíme výrobu i na 3. výrobním bloku,“ upřesňuje ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Od 22. 4. je pro kontrolu zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru odstaven také blok číslo 3. Tyto kontroly se technikům podařilo během uplynulého víkendu dokončit a nyní probíhají přípravy pro uvedení bloku do provozu. Díky tomu elektrárna zoptimalizuje odstávku pro výměnu paliva, která je plánovaná na zimu 2018/2019. Už nyní se zároveň energetici připravují na druhou další odstávku spojenou s výměnou paliva, která začne na 1. výrobním bloku v polovině května.

Jiří Bezděk