Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Je čas podat žádost Nadaci ČEZ
Je čas podat žádost Nadaci ČEZ PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Únor 2018 09:07

Vytvořit handicapovaným dětem i dospělým příjemné bezbariérové prostředí nebo napomoci bezpečnějšímu silničnímu provozu je i letos možné s finanční podporou Nadace ČEZ. Ta loni přidělila v obou programech úspěšným žadatelům o grant částku přesahující 3,9 milionů korun.

Grantové řízení Oranžové schody je zaměřeno na podporu bezbariérového přístupu pro žáky, studenty a pedagogy na školách. Nadační příspěvek je určen na nákup zařízení a stavební úpravy, které pomohou překonat nebo odstranit architektonické bariéry (výtahy, nájezdové rampy, schodolezy, plošiny, naváděcí systémy apod.) V loňském roce podpořila Nadace ČEZ celkem 5 škol celkovou částkou vyšší než 2 miliony korun.

Grantové řízení Oranžový přechod je zaměřeno na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. Nadační příspěvek je určen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů pro chodce. Pokud je přechod osvětlen, riziko střetu vozidla s chodcem se podle dopravních expertů snižuje až o 65 procent. Maximální výše nadačního příspěvku je 120 000 Kč. V roce 2017 podpořila Nadace ČEZ vybudování a instalaci osvětlených přechodů v 16 obcích. Na Vysočině nadace „rozsvítila“ již třetí přechod v Hrotovicích u základní školy.

„Snažíme se pomáhat v naplňování základního hesla bezpečnosti na silnicích, které zní vidět a být viděn, a předcházet tak nepříjemným dopravním situacím. Nebezpečných přechodů je ale stále mnoho a zájem měst, obcí i široké veřejnosti o jejich osvětlování neustává,“ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Oranžové přechody Nadace ČEZ byly v loňském roce nominovány ve veřejné anketě deníku E15 Gesto desetiletí „Deset projektů, které změnily Česko“, ve které obsadily druhé místo.

Pro obě grantová řízení přijímá nadace žádosti do 31. března prostřednictvím webového formuláře na: https://www.nadacecez.cz/NadaceForms/competitions/.

Nadační příspěvek mohou úspěšní žadatelé čerpat maximálně 365 dní od data podání žádosti.

Daniel Novák