Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Arabela v Jihlavě
Arabela v Jihlavě PDF Tisk Email
Úterý, 09 Únor 2010 08:56


Pro většinu z nás se za jmény Arabela, Xénie, Rumburak skrývají pohádkové bytosti z jednoho výborného českého seriálu, Arabela. Tvůrci Miloš Macourek a Václav Vorlíček vytvořili pro nejednu generaci diváků nezapomenutelný seriál. Mimochodem se jedná o nejprodávanější seriál z produkce České televize, jeho sledování je možno i v exotických zemích jako je Mongolsko, či Jižní Korea.

 

Hlavní roli, postavu princezny Arabely hrála slovenská herečka Jana Nagyová, která nahradila původně obsazenou Libuši Šafránkovou, která ze zdravotních i pracovních důvodů roli nemohla přijmout. Paní Šafránková tedy alespoň roli Arabely nadabovala, i když jak vzpomínají někteří účastníci, slovensky měkký hlas Jany Nagyové byl také kouzelný. Zajímavostí je, že k roli Arabely se dostala Jana Nagyová přes předchozí spolupráci s Dagmar Patrasovou ve filmu Smrt stopařek. Nejednalo se samozřejmě o pohádku, nýbrž film tehdy přístupný od 18ti let. Seriál se natáčel prakticky celý jeden rok a znamenal velikou zátěž, hlavně pro herce, kteří museli ještě po večerech hrát ve svých divadlech. Přes mnohé jiné role, je pro spoustu herců role v Arabele životní. Dagmar Patrasová jako Xenie, Jiří Lábus jako Rumburak, Vladimír Dlouhý jako Petr Majer atd. Dodnes děti, když vidí Jiřího Lábuse, tak volají „Rumburak“, či Dagmar Patrasová dostává na jmeniny Xénie blahopřání a kytičky. Pokud chcete někomu přiblížit kdo byl Jiří Sovák, stačí říci Vigo v Arabele a všichni ví.

Výtvarníkem kostýmů tehdy nebyl nikdo jiný než Theodor Pištěk a mnohé zůstávají nepřekonatelnými. A právě výstava kostýmů a dekorací je nyní otevřena v Jihlavě od 8.2. až do 28.3. 2010. Denně od 8:30-12:00 a 12:30-17:00 můžete tuto výstavu v prostorách Brány Matky Boží ve Věžní ulici navštívit i vy a pokochat se pohledem a zavzpomínat na všechny ty úžasné postavy. Vedle více než 50ti kostýmů jsou umístěny i fotografie herců, aby jste mohli ještě živěji promítnout své představy. Nechybí ani slavný prsten, který se zachoval jako jeden jediný exemplář, ostatní postupně zmizeli. Jako v té pohádce. Vstupné je „lidové“ dospělí 50,- , senioři, studenti 30,-, děti ZŠ 20,- . V době prázdnit jedinečný tip pro vaše ratolesti.

Jan Zeman

 

Aktualizováno Pátek, 19 Únor 2010 08:42