Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Terminál (snad) přece jen bude!
Terminál (snad) přece jen bude! PDF Tisk Email
Pátek, 12 Duben 2013 00:00

Výbor Regionální rady Jihovýchod schválil minulou středu více než 438 milionů korun dotací pro celkem 19 projektů, z toho šest na Vysočině za téměř 154 milionů korun a třináct v Jihomoravském kraji za více než 284 milionů korun.

Socialisté splnili slib a na kraji protlačili nový dopravní terminál pro Třebíč. Dojde ke komplexní úpravě prostoru nádraží i přednádraží a k vybudování plnohodnotného přestupního terminálu u hlavní budovy. Bude sem přesunuta část stávajícího autobusového nádraží. Vznikne řada nových parkovacích míst a doprovodná infrastruktura. Protihlukové zdi a hladká úprava povrchů má rozptýlit obavy občanů z nadměrného hluku. Až dojde ke zbourání budov, které zatím jejich domky stíní, může jeho hladina stoupnout. Přestupní terminál však zkvalitní cestování vlakem, autobusem i automobily.

 

Okolí nádraží projde proměnou už v polovině příštího roku. Nádražní budova Českých drah snad bude rekonstruována později. Některé budovy nahradí komunikace a parkoviště. Správa železniční dopravní cesty v další etapě vybuduje nové budovy svého zázemí na druhé straně kolejí. Nebude to však dříve než po roce 2015.

Dále dojde k napojení na Bráfovu třídu, vznikne nová křižovatka. Páteřní komunikace bude doplněna kruhovým objezdem. Parkoviště bude mít kapacitu cca padesát parkovacích míst pro osobní automobily a deset stání pro autobusy.

Novinkou je možnost zajíždění autobusů k vlakům. Jednou z vizí vedoucího odboru dopravy Aleše Kratiny je přestěhovat sem v budoucnosti celé autobusové nádraží z Komenského náměstí.

Celkové náklady se odhadují na 100 miliónů korun. Asi 35 miliónů má zaplatit železnice, 65 miliónů bude dotace EU a spoluúčast města 52 milionů korun. Městskou pokladnu tedy bude stát úprava potřebného terminálu zhruba stejně, jako zbytečná dostavba Laguny.

František Ryneš