Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Kontrolní výbor si za zprávou stojí
Kontrolní výbor si za zprávou stojí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Červen 2012 06:28

Poprvé bez odvolané Marie Rynešové (HZNR!) zasedal včera kontrolní výbor třebíčského zastupitelstva. Zabýval se mimo jiné odvoláním své členky. To navrhl starosta Pavel Heřman (HZNR!) a zastupitelstvo je schválilo všemi hlasy čtrnácti členů koalice.

Členové výboru vyjádřili Rynešové svou podporu a nesouhlas s jejím odvoláním. Poté se zabývali usnesením zastupitelstva, podle kterého mají přepracovat zprávu o kontrole smluv. Tuto zprávu vypracovala skupina, jejíž členkou byla i Rynešová.

„Za zprávou si stojím,“ říká člen kontrolní skupiny Jan Dočekal (Pro Třebíč). „Kontrola byla provedena kvalitně. Stejně postupuji i při kontrolách ve svém zaměstnání (kontrolor finančního úřadu, pozn. red.), bez ohledu na to, koho kontroluji,“ bránil se Dočekal.

Po diskuzi pak kontrolní výbor rozhodl, že kontrolní zprávu není nutno přepracovat, protože je v souladu s legislativou, jednacím řádem i se skutečností. Z devíti přítomných komisařů bylo pro osm, zdržel se pouze Milan Chloupek ml. (VV).

Kontrolní zpráva z kontroly, která trvala tři čtvrtě roku, konstatuje řadu pochybení úřadu města. Některé nájemní smlouvy nebyly např. řádně opatřeny evidenčními čísly, chyběly přílohy a dodatky nebo byly uloženy na jiném místě, v řadě smluv chybí inflační doložka a některé jsou uzavírány na příliš dlouhou dobu, i desítky let. Pochybení konstatoval již finanční výbor v minulém volebním období (když byl Heřman v opozici) a uložil radě města chyby odstranit. Rada města to však tehdy neučinila a nekonala ani v současném období, kdy se opozice stala koalicí. Chová se obdobně jako její předchůdci.

Uzavírání smluv připravoval odbor správy majetku města pod vedením Pavla Krause. Ten také ke kontrolní zprávě podal polemický komentář. S jeho názorem se však kontrolní výbor neztotožnil a trvá na nápravě nedostatků.

František Ryneš