Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Dopadli lupiče
Dopadli lupiče PDF Tisk Email
Pondělí, 22 Červenec 2024 07:54

Kriminalisté objasnili sérii krádeží

Třebíčským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který se dopustil série krádeží. Jeho cílem se staly různé objekty jako chalupa, restaurační zařízení, kůlna, garáž a hospodářské objekty. Krádeží se dopustil na Třebíčsku a také na Jihlavsku. Většinu odcizených věcí se kriminalistům podařilo zajistit a mohou se tak vrátit zpět jejich majitelům. Muž je obviněn ze spáchání celkem čtyř trestných činů. Kromě krádeží totiž ještě řídil auto, i když to má soudem zakázané.

 

V první polovině července došlo k několika případům krádeží, u kterých kriminalisté zjistili, že je spojuje stejný pachatel. Prověřování je postupně přivedlo na stopu podezřelého, kterým byl ale muž měnící místo svého aktuálního pobytu. Státní zástupce vydal souhlas s jeho zadržením a policisté po muži pátrali. Dopadnout se ho podařilo minulý týden v Třebíči na ulici Nová, kudy ve večerních hodinách projížděl s osobním vozidlem Opel. Automobil policisté zastavili a podezřelého muže zadrželi. Odvezli ho na oddělení, kde byl muž umístěn do policejní cely. Kriminalisté zajistili věci, u kterých vznikl předpoklad, že pocházejí z trestné činnosti a také páčidlo, které muž používal při násilném vniknutí do objektů.

 

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání pětačtyřicetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jedná se o muže, který byl v minulosti odsouzen za různorodou trestnou činnost, zejména majetkovou. Odpykal si i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Muž nevlastní řidičský průkaz a má soudem uložený zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do roku 2030.

Muž je obviněn z toho, že se v období prvních dvou červencových týdnů dopustil čtyř krádeží, z toho tří na Třebíčsku a jedné na Jihlavsku. Vloupal se do restauračního zařízení v Lukově, plechové garáže v Bačicích, chalupy a hospodářských budov v Častohosticích a kůlny u chaty v katastru Luk nad Jihlavou. Objekty prohledal a odnášel si věci, u kterých předpokládal, že by je mohl zpeněžit nebo využít pro svoji potřebu. Odcizil například sekačky na trávu, křovinořez, motorovou pilu, elektrocentrálu, různé nářadí, ale také třeba sudy s alkoholickými i nealkoholickými nápoji, které následně vypil se svými známými. Odcizené věci po krádeži prodával dalším osobám, většinu z nich se ale kriminalistům podařilo vypátrat a zajistit, mohou se tak vrátit zpět jejich majitelům. Získané peníze obviněný muž používal pro svoji potřebu.

Při krádežích způsobil majitelům celkovou škodu za téměř sto tisíc korun, další vznikla poškozením.

Po provedení nezbytných úkonů policisté obviněného muže ze zadržení propustili a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na tři roky.

Jana Kroutilová

 

Aktualizováno Pondělí, 22 Červenec 2024 08:00