Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 7. června
S prominutím 7. června PDF Tisk Email
Čtvrtek, 07 Červen 2012 00:00

Outulný opět ve hře. Jako za šaška.

Rada města Třebíče vyhlásila v polovině března veřejnou zakázku na dostavbu bazénu Laguna. V rozpočtu města je na to počítáno s částkou 70 miliónů korun. Zbytečnost investice kritizovala opozice. Zejména Jaromír Barák (HZNR!) a Vladimír Malý (ČSSD) poukazovali na neúnosnost takového počinu v době, kdy radniční koalice „vyrobila“ snad největší rozpočtový deficit v dějinách města, více než 200 miliónů! Vedení radnice se však nedalo zmást a opozici převálcovalo. Přestože občané preferovali úpravu Karlova náměstí a revitalizaci sídlišť. Se zájmem jsme čekali, kdo zakázku vyhraje. Mluvilo se zejména o společnostech zastupitelů města, o firmě Kapucín nebo VESAS, někdy byla zmiňována i společnost S.O.K. Nyní na radnici vypuklo zděšení. Tendr vyhrál Outulný!!!

Firma náměšťského podnikatele Svatoslava Outulného byla miláčkem třebíčské radnice v minulých obdobích. V živé paměti je ještě skandál okolo stavby tělocvičny ZŠ Václavské náměstí. Původní byla soutěž zrušena, když Outulný nedodržel podmínky zadání. Jenomže opakovaný tendr Outulný vyhrál znovu, ve sdružení s jinými firmami a s cenou o 14 miliónů vyšší. Celá věc má i kriminální dohru.

  

Svatoslav Outulný, majitel náměšťské stavební společnosti, měl v červnu roku 2009 nabídnout úplatek jednatelům firmy Kapucín. Podle výpovědi „Kapucínů“ se mělo jednat o čtvrt milionu korun při veřejné soutěži z roku 2009 právě na stavbu tělocvičny základní školy. Outulný měl Kapucínům úplatek nabídnout za to, že mu umožní vyhrát veřejnou zakázku na stavbu tělocvičny tím, že do soutěže půjdou s vyšší cenou. Soudce Vilém Machálek vynesl osvobuzující rozsudek. Outulný byl zproštěn obžaloby. „Kapucíni“ – Milan Šťastný (Břehy), Martin Svoboda (VV) a jejich společník Ing. Pálka si nedokázali vzpomenout, kdy a jak k nabídce úplatku došlo a proč skutek oznámili až za rok. Toho šikovně využila obhajoba a zpochybnila zejména výpověď Šťastného. V Třebíči málokdo věří, že se skutek nestal.

Předražení dřívější zakázky a podezření z korupce by samo o sobě mělo stavební firmu Outulný v Třebíči diskvalifikovat. Je-li naše informace z radnice správná, nesplnil Outulný zadání ani tentokrát, nedodal některé podklady. Nebyl však ze soutěže vyloučen, byla mu dána možnost nabídku doplnit (!!!). A tak zůstal v soutěži a dokonce mezi čtrnácti uchazeči zvítězil. Nabídl nejnižší cenu, podle našich informací zhruba 58 miliónů. Kapucínu a jeho manažerům tak hodnotící komise vytřela zrak. Ostrouhali.

Těžko říci, co přimělo předsedu komise Pavla Pacala (Pro Třebíč) vsadit na „cinklého“ koně. Neřídí třebíčskou radnici „kmotři“? Pravdou je, že už dříve Pacal záhadně měnil názor při povolování pivních slavnostní na Karlově náměstí. Jak voličům vysvětlí podstatně větší kotrmelec s dostavbou Laguny, to ví asi jen on sám a, s prominutím, pámbu.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:48