Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Sčítání lidu a domů se blíží
Sčítání lidu a domů se blíží PDF Tisk Email
Pátek, 18 Březen 2011 08:54

  Již nějaký ten týden je veřejnost masírována informacemi o Sčítání lidu, domů a bytů 2011. jsme ujišťováni o důležitosti celé akce a o povinnostech, které máme při vyplňování údajů. Již v dávné minulosti sčítali své občany egypťané, hebrejci, asyřané atd. (Mimochodem, i díky sčítání lidu v biblických dobách se narodil Ježíš v Betlémě a ne v Nazaretu, odkud jeho rodiče cestovali do místa jeho narození). Není se co divit. Dobře informován o počtu obyvatel, kterým vládne, musel být každý dobrý vladař. Na první pohled je to dobré i dnes. Přesto mě udivila minulý týden zpráva o počtu obyvatel na Vysočině. Vyplývá z ní, že na Vysočině ubylo 423 obyvatel kvůli stěhování. Narodilo se o 252 více dětí než zemřelo lidí. A na konci roku měl kraj 514.569 obyvatel. Kde se ta čísla vzala? A proč tedy sčítání lidu? Města, kraje i obce jsou velmi dobře informovány o stavu obyvatel včetně mnoha podrobností, jako je věková skladba, vzdělanost atd. Přemýšlivému člověku se tedy vkrádá otázka o smysluplnosti sčítání lidu a hlavně kolik tato legrace bude stát daňové poplatníky. Podívali jsme se tedy na oficiální server www.scitani.cz. A nestačili jsme se divit a hlavně smát.

Zde jsou některé důvody sčítání lidu, tak jak je prezentuje tento server:

-         hasičům poskytují informace kolik je v domě bytů, jak je dům vysoký a kolik má pater, na co je dům připojený (plyn, elektrika)..... z toho my plyne, že hasiči musí být asi slepá rota, když potřebují tyto informace k zásahu. Dle mého selského rozumu, tyto informace zjistí hasiči do jedné minuty po příjezdu na místo. Určitě je to rychlejší, než hledat v nějakých statistikách....

-         dopravní obslužnost – zde podle informací jak a kam lidé dojíždí do práce či zaměstnání se tvoří mapy dojížďky, tj. kolik je potřeba autobusů, vlaků atd. Skutečnost je ale samozřejmě jiná. Ta se tvoří tím kolik lidí skutečně dopravou jezdí a ne podle statistik. Jinak by do Jihlavy museli jezdit autobusy a vlaky jako MHD, každou čtvrthodinu!

-         Péče o seniory – dle výsledků sčítání se může naplánovat kapacita domovů pro seniory, jejich péče atd. Skutečnost je opět taková, že snad každé město má nedostatečné kapacity pro tuto věkovou skupinu a vzhledem k finančním možnostem měst a obcí to nebude jiné ani po sčítání.

Poněkud zajímavější je tento důvod sčítání:

-         Živnostníci, podnikatelé a firmy získají díky sčítání velmi dobrý přehled, ve kterých lokalitách budou lidé potřebovat jejich služby.

Otázkou ale zůstává, jak se mohou živnostníci a firmy vzhledem k ochraně údajů k těmto datům dostat. To, že např. v Třebíči je hodně malých dětí, znamená, že zde je potřeba otevřít další hračkářství? To asi nebude správná úvaha. Leda by nám pomohla další indicie ze serveru:

-         Jedna z firem, zabývající se odpadovým hospodářstvím, využila výsledky ze sčítání lidu (konkrétně informace o vytápění tuhými palivy) k odhadu množství komunálního odpadu v jednotlivých obcích a v řadě měst sloužily informace o způsobu vytápění ke zpracování energetických koncepcí.

No a jsme u toho proč sčítání lidu. Jedna z firem.... soukromé subjekty se dostanou k informacím, které potřebují pro své podnikání. Vlastně stát za ně udělá práci, která by je stála několik set a možná miliónů korun. Zjistí, kde se jak žije a firmy mohou potom zaútočit na obyvatele s nabídkou. Kdo vlastně má zavedený plyn, ale topí tuhým palivem, atd. A jak poznamenala Amnesty International, není přesvědčena, že se soukromé objekty k informacím dostanou. Nebuďme naivní, v dnešní době utahování kohoutů a zvyšování daní je sčítání opět jedním z možností, jak některé subjekty mohou vydělat nemalé peníze, neboť stát to bohatě zasponzoruje.


Jan Zeman

Aktualizováno Úterý, 29 Březen 2011 06:33