Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Začíná Šamajim
Začíná Šamajim PDF Tisk Email
Neděle, 23 Červenec 2017 10:11

Festival je věnován zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi, držiteli ocenění Spravedlivý mezi národy


Židovská kultura k Třebíči neodmyslitelně patří, je zde zakořeněna od dávných dob. Židé, jejich tradice, zvyky i historie dlouho se prolínaly dějinami našeho města. Ač byla za druhé světové války tato linie násilně přerušena a téměř vymizela, daří se ji dnes díky festivalu židovské kultury Šamajim, oslavám jednotlivých svátků a dalším akcím stále udržovat a hlavně nezapomínat.

Festival je nejen místem, kde se můžete dozvědět mnoho o židovské kultuře. Je ale hlavně místem setkávání - skvělých muzikantů, výtečných umělců, zajímavých osobností a především vás, našich návštěvníků a mnohaletých festivalových přátel.  
Nic nás netěší víc, než potkávat během festivalu známé tváře. Někteří to s námi táhnete od samého začátku, tedy již čtrnáctý rok. Děkujeme, že jste naší součástí!

Festival Šamajim je realizován z příspěvku Nadačního fondu obětem holocaustu, hrazeného z dotace Ministerstva kultury ČR. 

Podrobný program

 

PONDĚLÍ 24. 7. 2017

16.00 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 14. ROČNÍKU FESTIVALU ŽIDOVSKÉ KULTURY Uvedení nové knihy ANTONÍN KALINA autorky Anety Chytkové VYSTOUPENÍ TANEČNÍHO SOUBORU YOCHEVED KRAV MAGA - ukázka izraelského sebeobranného systému NACHES TRIO (Praha, Berlín)

18.00 KASCHAUER KLEZMER BAND (Košice, Slovensko) - koncert Klezmerová hudba inspirovaná folklórními hudebními tradicemi východní Evropy, Balkánu, slovenského i cikánského folklóru obohacená o prvky klasické i moderní hudby v podání nespoutaných muzikantů. Vstupné: 90 Kč.

ÚTERÝ 25. 7. 2017

16.30 DETEKTIVNÍ PÁTRÁNÍ PO ZAPOMENUTÝCH OSUDECH - beseda s novinářkou Juditou Matyášovou Beseda představí práci publicistky Judity Matyášové, která píše pro Lidové noviny a týdeník Vlasta. Specializuje se na příběhy pamětníků, kteří odešli nebo emigrovali v první polovině 20. století, např. osudy Wintonových dětí. Diskutovat se bude například o Karlovi Spitzerovi, jehož rodina pocházela z Třebíče. V roce 1940 se vydal do Palestiny. Dvouměsíční cestu lodí napříč Evropou si Karel Spitzer zaznamenal do deníku. Judita Matyášová bude vyprávět také o detektivním pátrání, které začalo 2010. Tři roky dokumentovala příběh skupiny 80 židovských dětí, které odjely na počátku války do Dánska. V roce 2013 na toto téma vydala knihu Přátelství navzdory Hitlerovi (nakl. Mladá fronta). Vstupné: 40 Kč.

19.00 STRAVINSKY’S WEDDING DANCE - koncert Silné a zároveň citlivé propojení stylizované klezmerové hudby, okořeněné prvky jazzu a klasické moderny, s tradičním klezmerem: od Igora Stravinského k Erwinu Schulhoffovi, od Ernesta Blocha k Alexandru Tansmanovi, až k východoevropským štetlům. Za celým projektem stojí rakouští hudebníci Georg Winkler (klarinet, basklarinet) a Hubert Kellerer (akordeon), kteří ho s úspěchem představili již v několika evropských zemích, včetně Rakouska, Německa, Itálie a Španělska. Vstupné: 90 Kč.

STŘEDA 26. 7. 2017

16.30 RITUÁLNÍ PŘEDMĚTY A SYMBOLY JUDAISMU - přednáška Evy Kalousové Kde najdete v synagoze mezuzu, co je to mizrach, k čemu se používají tfilin a talit, co znamenají v životě Židů bar micva a bat micva? Rituální předměty a symboly v judaismu představí Mgr. Eva Kalousová z Centra judaistických studií Kurta a Urschuly Schubertových FF UP v Olomouci. Vstupné: 40 Kč.

19.00 CM CAPELLA - koncert Židovské i lidové písně a melodie v tradičním nástrojovém obsazení cimbálové muziky v podání CM Capella z moravského Slovácka z oblasti Strážnicka. Vstupné: 90 Kč.

ČTVRTEK 27. 7. 2017

16.30 ODPOLEDNÍ ČAJ U LOOSŮ - jednoaktová divadelní hra Divadelní hra ze života architekta Adolfa Loose a jeho třetí ženy Claire Beck Loos. Hra zavádí diváky do domácnosti tohoto páru, nechává je nahlédnout do soužití manželů Loosových a uvědomit si, nakolik tehdejší těžká doba měnila a ničila osudy lidí. Účinkuje: Poetické divadlo. Vstupné: 50 Kč.

18.00 ALFRÉD JUSTITZ - přednáška Marie Dohnalové Malíř Alfred Justitz (*1879, Nová Cerekev) se narodil do židovské rodiny, byl věkově nejstarším členem zakladatelské generace českého moderního malířství. Zemřel v roce 1934 v Bratislavě – malířův hrob se nachází v Nové Cerekvi, na tamějším židovském hřbitově. S jeho díly se dnes setkáme prakticky ve všech předních galerijních sbírkách na území ČR a v mnoha soukromých kolekcích doma i v zahraničí. Autorovu životu a dílu byly věnovány tři knižní monografie a obsáhlý katalog vydaný u příležitosti Justitzovy výstavy v Chebu a Liberci v roce 1996; k znovuoživení zájmu o umělcův tvůrčí odkaz přispělo několik výstav datovaných od 60. do 90. let 20. století. Přednáška konaná v rámci festivalu Šamajim přiblíží nejen autorovu tvorbu, ale i jeho lidské osudy, včetně otázky národnostní. Vstupné: 40 Kč.

20.00 PAN ROUBÍČEK VYPRAVUJE… - pořad plný židovských anekdot a písní Laskavý a moudrý humor židovských vtipů prostoupený hebrejskými, jidiš a ladino melodiemi. Zařazena je také humorná povídka Karla Poláčka. Účinkují Duo Musette (Ivana Růžičková, Věra Blašková) a Poetické divadlo (Andrea Řeháčková, Jiří Hlobil). Vstupné: 90 Kč.

PÁTEK 28. 7. 2017 (Možnost zakoupení celodenní vstupenky: 200 Kč)

14.00 "TANCEVA“ ANEB VŠECHNY TAJE ŽIDOVSKÉHO HŘBITOVA - komentovaná prohlídka Představení projektu nové naučné stezky formou komentované prohlídky, která poodhalí podobu chystané brožury, věnované místu posledního odpočinku třebíčských Židů. Sraz 13:30 u Zadní synagogy nebo 13:45 u židovského hřbitova. Vstupné: 50 Kč.

16.00 STARÝ ZÁKON PODLE RUT KOHNOVÉ Vernisáž výstavy Rut Kohnové, malířky žijící v Německu a nositelky vyznamenání Významná česká žena ve světě z roku 2006. Rut Kohnová se zabývá Franzem Kafkou, je tvůrkyní cyklů Domy, Kanálové poklopy a ilustrátorka děl J. A. Komenského a K. J. Erbena. Vstupné: zdarma

16.30 KOLIKRÁT PŘEŠEL MRAK - POEZIE PAVLA KOHNA Pavel Kohn (*1929), židovský autor a dlouholetý redaktor rozhlasové stanice Svobodná Evropa, přežil tři roky nacistického věznění a byl jedním z chlapců zachráněných Antonínem Kalinou v koncentračním táboře Buchenwald. V programu zazní ukázky z jeho sbírky veršů z mladých let Kolikrát přešel mrak. Recitace: Hana Palková. Vstupné: zdarma

18.30 VOUSY - koncert pražské akustické kapely hrající židovskou hudbu v různých podobách Tradiční klezmerové melodie, židovské čardáše z horských oblastí Rumunska, písně ruských a ukrajinských Židů z 20. let 20. století a předválečné polské jidiš písně směřující pomalu k swingu. Hudební nástroje nechají promluvit sto let starou dobu, která skrze hudbu ukáže, že kultura proudí napříč hranicemi a jedna píseň může zcela tradičně a přirozeně žít v různých zemích, s různými texty, ale s týmž šmrncem. Vstupné: 90 Kč.

21.00 FRIGO NA MAŠINĚ - němá groteska (1926) za doprovodu klezmerových melodií cimbálové kapely Rabi Gabi a G. (dvorek Hotelu Kocour, Žerotínovo nám. 19/17) Promítání jednoho z posledních filmů němé éry v režii Bustera Keatona. V dobách němého filmu hrával k obrázkům hráč na klavír, který většinou nahodile improvizoval a rozvíjel určité hudební motivy. Dnes nám klavíristu nahradí cimbálová kapela Rabi Gabi a G., která k ději zanotuje melodie ze svého klezmerského repertoáru. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Zadní synagoze. Vstupné: 90 Kč.

SOBOTA 29. 7. 2017 (Možnost zakoupení celodenní vstupenky: 330 Kč)

9.00 BOKER TOV - Dobré ráno aneb izraelská snídaně na dvorku Domu Seligmanna Bauera Boker tov znamená hebrejsky dobré ráno. Udělejte si dobré ráno s námi a přijďte se k nám nasnídat! Festivalová snídaně proběhne na dvorku za synagogou. Rezervace nutná do čtvrtka 27. 7. 2017 do 13:00 na tel. čísle 568 610 023

10.30 NOVÝ ŽIVOT, NOVÝ ZAČÁTEK - beseda s Naftali Ďuro Fürstem Naftali Ďuro Fürst, jeden z Antonínem Kalinou zachráněných chlapců, se po roce vrací do Třebíče, aby povyprávěl o svém životě po válce - o návratu z Buchenwaldu na Slovensko, následných začátcích a současném životě v Izraeli, o setkání se publicistou Stanislavem Motlem a také o Antonínu Kalinovi. Vstupné: zdarma

13.30 PUTOVÁNÍ ZA ŽIDOVSKOU HISTORIÍ - prohlídka židovské čtvrti

Poznejte židovskou čtvrť s archivářkou Jitkou Padrnosovou. Začátek u Zadní synagogy. Rezervace nutná na tel. čísle 568 610 023. Vstupné: 110 / 90 Kč.

16.00 CHLAPEC A HVĚZDY - promítání dokumentu a beseda s jeho autorem Stanislavem Motlem Jméno Petra Ginze, který v terezínském ghettu vydával coby 14letý šéfredaktor časopis Vedem, se již stalo celosvětovým fenoménem. Zejména poté, co první izraelský astronaut Ilan Ramon vzal na svou vesmírnou misi Petrův obrázek, aby tak dodatečně uskutečnil sen chlapce, který skončil plynové komoře… Přestože Petrovi bylo souzeno, aby žil pouhých 15 let, nechal po sobě jedinečné dílo – deníky, kresby, dokonce i jeden román. Televizní dokument mapuje jeho životní osudy, hovoří s posledními pamětníky, včetně Petrovy sestry, prestižní izraelské výtvarnice Chavy Pressburgerové. Dokument Chlapec a hvězdy získal v listopadu 2010 významné ocenění Asociace mezinárodního vysílání v Londýně – v soutěži The international media excellence awards v kategorii „Nejlepší investigativní dokument“. Vstupné: 40 Kč.

18.00 NOVÝ SVĚT - JAK CHUTNÁ ŽIDOVSKÁ KUCHYNĚ V USA (bejgl, pastrami a kreplach) - přednáška s ochutnávkou! Mezi lety 1881 až 1914 opustily více než 3 miliony aškenázských židů ghetta východní Evropy a vydaly se do Nového světa – především do New Yorku ve Spojených státech amerických. Jak tato migrační vlna ovlivnila moderní americkou kulturu a kuchyni, nám přiblíží Michal Hromas. Rezervace nutná do čtvrtka 27. 7. 2017 do 13:00 na tel. čísle 568 610 023. Vstupné: 130 Kč.

21.00 „TUCET“, 12 POVÍDEK DLE VÝBĚRU DIVÁKŮ, A PÍSNĚ SKUPINY MI MARTEF Unikátní divadelní představení herce ukrajinského původu Vladimira Benderského "TUCET" židovských, chasidských povídek s hudebním doprovodem klezmer bandu Mi Martef. Neobvyklý divadelní zážitek spojuje vyprávění a živou hudbu. Obsah a děj představení se odvíjí od 36 povídek, ze kterých se bude vyprávět 12, které vyberou sami diváci. Každé představení je jedinečné, pokaždé poprvé, pokaždé naposled. Vstupné: 90 CZK.

Předprodej vstupenek od 3. 7. 2017 v Turistickém informačním centru v Národním domě, Karlovo náměstí 47 a Turistickém informačním centru v Zadní synagoze, Subakova 1/44.

Celodenní vstupné - pátek: 200 Kč Celodenní vstupné - sobota: 330 Kč

24.-29. 7. 2017 FESTIVALOVÁ KAVÁRNA CAFÉ ART (Blahoslavova 88/19), otevřeno 11.00-22.00 K dobré kávě, zákusku a košer vínu spousta zábavných her, kvízů, omalovánek, vystřihovánek.

24.-29. 7. 2017 ZA TAJEMSTVÍM MEZUZY, MENORY A MACESŮ Prohlídky Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera s možností otestovat si následně nově nabyté znalosti ve Festivalové kavárně Café Art. Vyplňte kvíz a získejte zaslouženou odměnu!

28. a 29. 7. 2017 MĚSTSKÁ VĚŽ OTEVŘENA DO 22.00!
mks

 

Aktualizováno Neděle, 23 Červenec 2017 10:26