Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Bezpečný návrat z prázdnin a bezpečná cesta do školy
Bezpečný návrat z prázdnin a bezpečná cesta do školy PDF Tisk Email
Středa, 24 Srpen 2022 07:09

Policisté dohlédnou nadcházející víkend na řidiče a od 1. září také na školáky

Poslední prázdninové dny policisté v celém našem kraji očekávají zvýšený silniční provoz a s tím souvisí riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod. Jako každoročně, tak i v letošním roce, se budou řidiči, motocyklisté, cyklisté a chodci setkávat mnohem častěji s policejními hlídkami, a to již zítra a poté po celý nadcházející víkend. Další hlídky budou v akci také od poloviny příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili kromě zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na nadcházející víkend také mimořádnou dopravně bezpečnostní akci. Policisté se v rámci víkendové akce zaměří na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji. Budeme kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, kde očekáváme výrazně silnější provoz.

Policejní hlídky budou po celý víkend kontrolovat všechny účastníky silničního provozu také na silnicích I. tříd a silnicích nižších tříd, a to nejen v průběhu dne, ale také ve večerních a nočních hodinách

Budeme kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Kontrolovat budeme i technický stav vozidel. Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy.

 

Řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů hlavně řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod. Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Proto musí řidiči počítat při zjištění dopravního přestupku ze strany policistů s přísnými sankcemi.

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu příštího týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce začne 1. září a bude pokračovat až do konce týdne. Jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit vyšší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce. (K tomuto tématu vydáme v úterý 30. srpna samostatnou tiskovou zprávu, která bude zahrnovat místa, kde se zaměříme na dohled u přechodů pro chodce).

První týden nového školního roku bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách budou mít mnoho zážitků, a tak jejich pohyb na přechodech pro chodce nebo po

chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný. Nadcházející středu půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina.

„Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Dana Čírtková

 

Aktualizováno Středa, 24 Srpen 2022 07:28