Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V KVĚTNU ukrajinští uprchlíci velmi často konzultovali své problémy po telefonu
V KVĚTNU ukrajinští uprchlíci velmi často konzultovali své problémy po telefonu PDF Tisk Email
Úterý, 14 Červen 2022 08:06

I v měsíci květnu pomoc ukrajinským uprchlíkům neustávala. Přímá potravinová a materiální pomoc byla poskytnuta 49 dospělým a 46 dětem.

Výrazně narostla potřeba konzultací a poradenství po telefonu. V květnu se takto na koordinátorku humanitární pomoci Pavlínu Kovářovou obrátilo na 140 lidí.

Několik rodin se již rozhodlo ukončit pobyt v ČR a vrátilo se na Ukrajinu. Přicházely však stále nové rodiny, i když jejich příliv zeslábl. Nově příchozím bylo třeba pomoci se sháněním ubytování a jeho vybavením, s vyřizováním víz, pojištění, humanitárních dávek, doprovázet je na úřady, dojednávat lékaře, školku, školu atp.

Stává se také, že někteří, zde již ubytovaní, hledají jiné místo k bydlení. Častým důvodem je nedostupnost zaměstnání, školy, školky, nebo také nevyhovující, či nevhodné prostředí pro děti ve stávajícím bydlení. Lidé z Ukrajiny vyhledávali tedy pomoc koordinátorky při jednání s realitními makléři, s přeregistrací dočasného bydlení, kterou je nutné uskutečnit do 3 dnů od změny.

Co se ještě podařilo?

Pro chlapce s autismem byla dojednána speciální mateřská škola, do které již nastoupil a kde byl učitelkami i dětmi bezproblémově přijat.

 

Opakovaně se daří zajistit lékařskou péči potřebným. Uskutečnily se návštěvy (i s tlumočením) u praktických lékařů pro děti a dospělé, ortopeda, gynekologa, neurologa, či vyšetření na mamografu…

 

Kromě řešení povinné školní docházky se koordinátorka setkala i se zájmem o studium na střední a vysoké škole. Proto se začala zajímat o nostrifikaci - zda konkrétnímu studentovi bude uznáno předchozí vzdělání na Ukrajině.

 

Rovněž jsme poptávali celně zadržený balík s osobními věcmi, oblečením, obuví, který z Ukrajiny poslala manželka svému muži.

 

Všechno nešlo hned hladce…

Rodina, která přijela s 3měsíčním miminkem, jež potřebovalo vyšetřit, nemohla zpočátku najít dětského lékaře. Po několikerém odmítnutí se ho přece jen podařilo získat, miminko absolvovalo nezbytné vyšetření a doplnilo se mu i jedno chybějící základní očkování.

 

Napjatá situace vznikla mezi ubytovanými v nedaleké obci. Ubytovna pro 16 lidí přijala 23 uprchlíků. Vděčnost za bezpečný prostor a srdečné přijetí místními lidmi trvá, přibyly však potíže způsobené přeplněnou kapacitou. Aby se situace zklidnila, bylo třeba některé jednotlivce a rodiny přeubytovat jinam. Po třech měsících pobytu byla změna nutná.

 

V průběhu uzavírání smlouvy k pronájmu bytu s ukrajinskou ženou se dvěma malými dětmi chtěli majitelé od uzavření smlouvy odstoupit. Nakonec se podařilo celou záležitost vykomunikovat a smlouvu uzavřít.

 

Nově příchozí rodině bylo odmítnuto ubytování na venkově. Potenciální ubytovatel doporučil hledat náhradní ubytování v místě, kde bude mít rodina lepší sociální a jazykové podmínky.

 

Co potěšilo…

Nápad Vodních skautů nabídnout ukrajinským dětem příměstské tábory. Proto právě pátráme po možnosti získat grant a dobrovolníky pro organizační zajištění takové aktivity.

 

Děkujeme…

ZUŠ v Náměšti n. Oslavou i ZUŠ v Třebíči za uspořádání benefičních koncertů pro pomoc ukrajinským lidem.

Všem dárcům za hmotné i peněžní dary na tento účel.

 

Mgr. Pavlína Kovářová, Koordinátor humanitární pomoci, Tlumočník-překladatel

Oblastní charita Třebíč, Leopolda Pokorného 15, 674 01 Třebíč; tel.: +420 731 625 585; Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Marie Paločková