Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Konflikt na Ukrajině se promítl do nárůstu podpory jaderné energie.
Konflikt na Ukrajině se promítl do nárůstu podpory jaderné energie. PDF Tisk Email
Čtvrtek, 19 Květen 2022 05:42

Jste vy osobně pro rozvoj jaderné energetiky v České republice? Tak zní jedna z klíčových otázek reprezentativního průzkumu, který agentura IBRS realizovala na přelomu dubna a května kvótní metodou na reprezentativním vzorku 500 respondentů z celé ČR. A 68% populace na ni odpovídá kladně, což je od roku 1994 druhý nejvyšší výsledek. Spolu s tím posiluje i názor, že ČR by měla být ve výrobě elektřiny soběstačná, což podporuje nyní 96% populace.

„Hlavní roli v podpoře jádra nyní hraje energetická soběstačnost. Zatímco na podzim 2021 byl růst podpory jádra posilován hlavně situací kolem krachujících dodavatelů a růstem cen energií, na jaře 2022 se do růstu podpory jádra promítá navíc i obava o energetickou soběstačnost, která souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině.“ vysvětluje Miloš Rybáček, jednatel agentury IBRS. Kromě podpory jádra však vzrostla i podpora obnovitelných zdrojů. Téměř polovina populace (46%) nyní podporuje jak rozvoj jaderné energetiky, tak i rozvoj obnovitelných zdrojů, což je od podzimu nárůst o 7%.

„Kvůli hrozbě, že Rusko přestane dodávat fosilní paliva, výrazně posílil názor, že budoucnost energetiky v České republice je především v koexistenci jádra a obnovitelných zdrojů.“ doplňuje Miloš Rybáček.

To se projevilo i v jednoznačném souhlasu s podporou státu jaderné energetice, kdy 82 procent respondentů vyjádřilo s touto podporou souhlas.

Konflikt na Ukrajině ve spojení s jadernou energií však mezi lidmi vyvolává i určité obavy. Nejrozšířenější je pro 69% respondentů obava, že v důsledku války může být poškozena nějaká ukrajinská jaderná elektrárna. Téměř polovina populace (48%) se obává i poškození jaderné elektrárny mimo území Ukrajiny. V této souvislosti je zajímavé, že i tak 60% respondentů očekává v souvislosti s důsledky válečného konfliktu na Ukrajině rozvoj jaderné energetiky i v ostatních zemích EU.

IBRIS