Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Portál občana slouží lidem
Portál občana slouží lidem PDF Tisk Email
Čtvrtek, 10 Únor 2022 16:46

Od 1. února letošního roku mohou lidé využít pro komunikaci s městským úřadem nový systém – Portál občana. Na adrese portal.trebic.cz si lidé mohou rezervovat termín návštěvy úřadu, najdou zde úřední desku, stáhnou nebo elektronicky vyplní potřebné formuláře pro různé životní situace, zaplatí potřebné poplatky přes platební bránu. Přes portál lze také žádat o poskytnutí grantu v grantovém systému města nebo podat projekt do participativního rozpočtu.

„Portál občana je uživatelsky příjemný portál, kde lidé najdou a online vyřídí téměř všechny potřebné záležitosti. V rezervačním systému si mohou rezervovat termín pro zařízení občanky, pasu, řidičáku a dalších dokladů na termín, který jim vyhovuje. V sekci životní situace najdou a vyřídí potřebné formuláře z okruhu matriky, výstavby, nemovitostí, dopravy, životního prostředí, podnikání i vzdělávání a další. Pokud se občané přihlásí a registrují pomocí elektronické identifikace, uvidí přímo svůj účet, tedy veškeré poplatky, které uhradili i ty, které mají platit, a rovnou z portálu mohou zaplatit, uvidí veškerá svoje podání na úřad. Portál zjednoduší práci také žadatelům v Grantovém systému nebo podání projektu v participativním rozpočtu. Lidé zde najdou všechno na jednom místě,“ popsal stručně novou službu občanům starosta města Pavel Pacal.

Lidé se mohou registrovat pomocí eObčanky s aktivovaným čipem, ale také pomocí Mobilního klíče eGovermentu, bankovní identity (Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank), čipové karty Starcos a dalších.

„Po registraci mohou lidé využívat elektronického podání online formulářů, které se automaticky předvyplňují známými údaji o přihlášené osobě, sledovat historii odeslaných formulářů a stav jejich projednávání,“ doplnil Pavel Pacal.

Cena za Portál občana je 2.105.400 korun, z toho 95 procent pokryla dotace z Operačního programu Zaměstnanost. Z rozpočtu města bylo uhrazeno 105 tisíc korun.

Grantový systém města Třebíče 2022 a podání žádosti o dotaci

Zájemci mohou předkládat žádosti o finanční příspěvky na projekty od 14. do 25. února 2022. K rozdělení je v grantovém systému připraveno 1.400.000 korun v celkem pěti programech – Kultura, Zájmové aktivity, Prevence kriminality a drogové problematiky, Rodina a zdraví a Cestovní ruch.

Jeden žadatel může v rámci celého grantového systému podat maximálně čtyři žádosti. Minimální poskytnutá částka je 5 tisíc, maximální pak 40 tisíc korun, dle jednotlivých grantových programů.

Grantový systém města slouží k finanční podpoře projektů, které jsou v souladu s rozvojovými záměry města.

Žádost o dotaci, grant, dar lze podat pouze elektronicky a to prostřednictvím Portálu občana města Třebíče. Nezbytnou podmínkou pro zpracování a podání žádosti ve vyhlášeném dotačním programu v rámci grantového systému města Třebíče je nutnost se na Portál občana města Třebíče přihlásit. Přihlášení je možné až po registraci žadatele na Portálu občana města Třebíče. Žadatel se registruje jako fyzická osoba, žádost lze podat jako fyzická osoba (za sebe) nebo jako osoba zastupující právnickou osobu.

Irini Martakidisová