Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč stále láká turisty
Třebíč stále láká turisty PDF Tisk Email
Neděle, 07 Listopad 2021 21:42

Třebíč navštívilo do konce října letošního roku 82 tisíc turistů. Ve srovnání s loňským rokem se jedná o mírný nárůst. Turisté Třebíč navštěvují i po ukončení hlavní turistické sezony. Dá se tedy očekávat, že letošní návštěvnost bude vyšší než v roce 2020. V loňském roce navštívilo třebíčské památky za stejné období 80 tisíc turistů. Třebíč se nepotýká s výrazným poklesem návštěvnosti jako jiné destinace v České republice, například Český Krumlov nebo Praha.

Nejvyšší návštěvnost tradičně zaznamenaly památky zapsané v seznamu UNESCO – areál bývalého benediktinského kláštera s bazilikou sv. Prokopa a židovská čtvrť s židovským hřbitovem. K vyrovnané návštěvnosti Třebíče přispěl v letošním roce také nově otevřený větrný mlýn na Kanciborku. Unikátní technickou památku si prohlédlo přes 9 tisíc návštěvníků. V sezoně mohli turisté ochutnat v jedné z devíti třebíčských cukráren a kaváren zákusek třebíčský větrník a získat volný vstup na větrný mlýn a zároveň podpořit místní podnikatele. Této možnosti využilo 1 500 návštěvníků, celkově se však vlaječek rozdalo přes čtyři tisíce. Pro děti byla určena soutěž „Najdi jméno pro kocoura“. Sešlo se 500 návrhů, kocour na mlýně se jmenuje Kancimourek.

 

Třebíč navštěvují v posledních dvou letech zejména tuzemští turisté. Všechny památky zaznamenaly pokles návštěvníků ze zahraničí a počet organizovaných zájezdů. Třebíč navštívilo v letošním roce tři tisíce návštěvníků ze zahraničí. Celkově na Vysočině vzrůstá také počet strávených dnů, nejvyšší nárůst je právě na Třebíčsku. Zájem o Třebíč roste, z převážně jednodenní destinace se stává opakovaně navštěvované místo. Turista stráví v Třebíči v průměru 2,5 dne. Provoz památek v Třebíči zajišťuje Městské kulturní středisko, příspěvková organizace Města Třebíč.

 

Václav Prchal

Aktualizováno Neděle, 07 Listopad 2021 21:49