Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Charitní kamion vyrazil na Ukrajinu
Charitní kamion vyrazil na Ukrajinu PDF Tisk Email
Úterý, 10 Srpen 2021 12:12

Druhý kamion plný zdravotnických potřeb pro Ukrajinu vypravila v neděli 8. srpna 2021 Oblastní charita Třebíč. Kamion humanitární pomoci veze zdravotní lůžka do nemocnice ve Velkém Berezném. Velké poděkování patří všem, kteří se na vyslání pomoci podíleli: Franku Spekhorstovi, předsedovi spolku KIDS FOR KIDS, z.s., Matthiasi Bergerovi, vedoucímu B&A Strukturförderungsgesellshaft Zerbst mbH, Bitterfeld-Wolfen, Richardu Horkému ze společnosti TTS Energo Třebíč a Georgi Kuropkovi, zástupci Lions Club Bitterfeld-Wolfen.

Po dvou letech vysílá Oblastní charita Třebíč druhý kamion s humanitární pomocí do ukrajinského města Velký Berezný na Zakarpatské Ukrajině. „Je tam obrovská chudoba. V nemocnici občas byla zdravotní postel, občas drátěná lůžka, která stála na špalcích,“ přiblížil situaci v ukrajinské nemocnici Jaroslav František Žák, který má v třebíčské Charitě na starosti humanitární pomoc. „V prvním kamionu jsme vezli 35 lůžek, teď jich máme 25, takže jsme vybavili více než polovinu kapacity nemocnice,“ popsal Žák rozsah pomoci. Repasované postele pomohli z Německa zajistit Frank Spekhorst, Matthias Berger a Georg Kuropka.

S návrhem na vypravení druhého kamionu přišel Richard Horký z firmy TTS Energo, který se nabídl, že zaplatí náklady na přepravu různých zdravotnických potřeb. „Snažili jsme se dohodnout pomoc ve městě Melitopol asi 100 km od Donbasu, ale nenašli jsme tam organizaci, na kterou bychom se mohli spolehnout,“ vysvětlil Žák komplikace, které projekt provázely.

Oblastní charita Třebíč na Ukrajině spolupracuje s řádovými sestrami Kongregace dcer sv. Františka z Assisi, které v městě Velký Berezný provozují misijní komunitu a misionářem Petrem Krenickým působícím v Záporožské oblasti ve městě Melitopol a jeho okolí.

Vojtěch Dufek