Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčané ochutnali kousek Afriky
Třebíčané ochutnali kousek Afriky PDF Tisk Email
Pátek, 23 Červenec 2021 09:31

V neděli 18. července přišly stovky Třebíčanů na šestý ročník fairtrade festivalu Buď fér. Poklidnou atmosféru třebíčského zámeckého parku rozvířily rytmy africké hudby a bubnů.

Lidé si mohli na afrických trzích Virunga ochutnat a nakoupit nejrůznější exotické ovoce, nebo koktejly z čerstvého kokosu a cukrové třtiny. Na festivalu nechyběla ani pravá africká káva z Ugandy od kavárny Bwindi coffe. Svůj stánek zde měl také obchůdek Bali Secret, který nabídl originální, ručně šité oblečení od výrobců a návrhářů z Bali.

Během odpoledne dvakrát vystupovala africká skupina Emongo, která rytmem bubnů rozpohybovala celý park. Zájemci se mohli zúčastnit i workshopu bubnování. V afrických dílničkách děti vyráběly bylinkovou sůl, africká kouzelná štěrchadla nebo korálkové náramky. Většina dětí využila i možnost nechat si na obličej namalovat obrázky s africkou tématikou. Festival doplnila výstava o fairtrade výrobcích, která ukázala pěstování a skutečnou cenu kakaa, kávy a banánů.

Akce byly pořádána Faitradovým městem Třebíč ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč. Vstup na festival byl zdarma.  Akce se zúčastnilo asi 900 lidí.

Irini Martakidisová