Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč chce vytěsnit Romy. Rasistické?
Třebíč chce vytěsnit Romy. Rasistické? PDF Tisk Email
Úterý, 06 Červenec 2021 00:00

Chceme Třebíč bezpečnou

V uplynulých týdnech informovala třebíčská radnice veřejnost o problémech v oblasti veřejného pořádku. Dva vážné incidenty – fyzická napadení – jsou důsledkem nově příchozích obyvatel romské národnosti do našeho města. Město aktuálně připravuje soubor opatření, která mají za cíl, aby byli Třebíčané v bezpečí.

Na sociálních sítích radnice sleduje různé skupiny a příspěvky návštěvníků, aby měla přehled, co aktuálně obyvatele města zajímá.

„Zjistili jsme, že facebookem kolují různé fámy, proto chci lidem narovinu říct, co můžeme dělat a vyvrátit některé z omylů. Nikdo z představitelů města nemá na svědomí příchod Romů do Třebíče. Podle našich zjištění jde o rodiny, vystěhované z brněnského Cejlu a o rodiny ze Slovenska. Jsou ubytovaní v bytech soukromých pronajímatelů, nikoli v městských bytech. Tato situace, kdy se lidé - občané Třebíče - přestávají cítit bezpečně nás velmi znepokojuje a velmi nám vadí. Proto byly od května posíleny pěší hlídky městské i státní policie, proto vedení města pracuje na souboru různých opatření, která mají opět vrátit bezpečí do našich ulic,“ uvedl starosta města Pavel Pacal. „Jednáme s ubytovateli těchto problémových osob a od několika již máme přislíbeno, že jim neprodlouží nájemní smlouvy, které končí v červenci. Ve spolupráci s Úřadem práce a Odborem sociálních věcí identifikujeme problémové nemovitosti, abychom měli přehled o vyplácených dávkách na bydlení, které Úřad práce vyplácí. Město Třebíč těmto lidem nevyplácí žádnou finanční podporu. Tyto problémové lokality identifikujeme také ve spolupráci s místními obyvateli a městskou a státní policií. Usilujeme o to, vyhlásit na tyto lokality bezdoplatkovou zónu tak, abychom demotivovali obchodníky s chudobou,“ popsal jednotlivé kroky radnice Pavel Pacal.

Dále město pracuje na úpravě vyhlášky o nočním klidu v Zámostí, připravuje novou vyhlášku o zákazu žebrání na území města, jedná s představenstvem Společenství vlastníků jednotek v bytových domech a panelácích, připravuje výzvu k majitelům nemovitostí, aby prověřovali svoje nájemce před uzavřením nájemních smluv a nepronajímali byty problémovým osobám. Stejně jako pro všechny obyvatele v Třebíči je největším zájmem a nejvyšší prioritou radnice, aby naše město zůstalo bezpečné a klidné.

Irini Martakidisová