Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Radnice se důrazně zaměří na zajištění bezpečí občanů
Radnice se důrazně zaměří na zajištění bezpečí občanů PDF Tisk Email
Středa, 23 Červen 2021 00:00

Tiskové prohlášení: Reakce na otevřený dopis zastupitele města Stanislava Neumana

Třebíčská radnice už v průběhu května zaznamenala nárůst počtu nově příchozích obyvatel romské národnosti do Třebíče. Bohužel tato situace s sebou přinesla problémy v oblasti veřejného pořádku, které vygradovaly dvěma vážnými incidenty. Reakcí na dvě fyzická napadení z posledních týdnů je posílení pěších hlídek strážníků i policistů.
Město v úzké součinnosti s Městskou policií i Policií České republiky nastavilo účinná opatření. Strážníci a policisté se v rámci běžného výkonu služby budou systematicky zaměřovat zejména na prevenci a taková opatření, jejichž hlavním cílem je zvýšení bezpečí pro všechny Třebíčany. Aktuálně můžeme využívat a monitorovat dění ve městě prostřednictvím 44 kamerových bodů, rozmístěných v lokalitách na základě důkladné analýzy trestné a přestupkové činnosti. Zvýšenou pozornost věnují strážníci městské policie všem rizikovým lokalitám, zejména v centru města.

Ze statistik Policie ČR a Městské policie v Třebíči vyplývá, že ve městě v letošním roce nedošlo ke zvýšení trestné činnosti. „Koncem minulého týdne jsme měli zasedání bezpečnostní rady města, kde jsme kromě jiného řešili i dva incidenty z uplynulých dnů. Policie České republiky neregistruje v Třebíči nárůst kriminální činnosti. Obyvatel města a jejích návštěvníků se ale velmi dotýká každé nevhodné chování, které nemusí být kvalifikováno jako trestný čin a není tedy vysloveně trestné. Lidé se ale bojí, a proto necítí v daném místě bezpečně, a to musíme velmi rychle změnit. Zvýšit pocit bezpečí ve městě je naší společnou prioritou. Proto bezpečnost v Třebíči velice bedlivě sledujeme, a proto jsme přistoupili k intenzivnějšímu zajišťování veřejného pořádku,“ uvedl starosta města Pavel Pacal.

„Ke konkrétnímu  incidentu, ke kterému pan zastupitel napsal a rozeslal otevřený dopis, došlo na akci, kterou sám pořádal v okolí své provozovny a kde měli pořadatelé dle informací ze svodky Městské policie problém se zajištěním veřejného pořádku. Celou záležitost zmíněného incidentu  - fyzického napadení občana - si již převzala k prověřování Policie ČR. Je potřeba zdůraznit, že agresivní chování nám samozřejmě velmi vadí. Třebíč byla vždy přátelské a bezpečné město a my velmi usilujeme o to, aby nadále zůstala. Musíme zajistit, aby byli naši občané v bezpečí. Zákony a pravidla musí dodržovat všichni. Není ale v žádném případě vhodné podněcovat a posilovat jakoukoliv rasovou nesnášenlivost. Z těchto důvodů jsme oslovili ubytovatele problémových etnik a dostalo se nám od nich ujištění, že jim nebude prodloužena nájemní smlouva. Město ve svých bytech tyto nově příchozí občany neubytovává,“ doplnil Pavel Pacal.

Irini Martakidisová