Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Sladká atomka
Sladká atomka PDF Tisk Email
Neděle, 13 Červen 2021 12:35

Kromě elektřiny budou Dukovany produkovat i med

Mimořádně čisté prostředí bez postřiků a rušivých vlivů využijí v Jaderné elektrárně Dukovany pro chov včel. Na okraji přísně střeženého areálu vyrostlo pět úlů, do budoucna by tady včelstva měla produkovat ročně kolem 100 kilogramů medu. Nebude ale určen k volnému prodeji. Poslouží hlavně jako dárek symbolizující bezemisní výrobu.

Bylinková zahrada pro místní kuchyni, největší jaderný vinohrad, ovocný sad a nyní i včelí úly. Jaderná elektrárna Dukovany Skupiny ČEZ dál pokračuje v zelených projektech. Cílem je využít volné plochy a čistého životního prostředí. „Včely jsou částečným indikátorem stavu životního prostředí. Vyhovují jim plochy bez intenzivního používání umělých chemických látek, nejlépe v klidném prostředí. Takže věřím, že se jim tady bude líbit,“ říká Pavel Štefka, který se dlouhodobě zabývá chovem včel i výrobou medu.

Dukovanský med by měl být k dispozici jak v čisté podobě, tak i s příměsí bylinek, které rostou v užitkové zahrádce přímo v elektrárně, nebo se šípky, které najdete všude v elektrárně i v jejím okolí.

První „jaderný med“ chtějí energetici stáčet už v průběhu letních prázdnin. Umístění úlů je navíc takové, že v žádném případě nemůže dojít například k ohrožení zaměstnanců v případě údržby či investičních akcí v elektrárně.

Jiří Bezděk