Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Začala odstávka 3. Bloku EDU
Začala odstávka 3. Bloku EDU PDF Tisk Email
Sobota, 29 Květen 2021 07:36

 

Na třetím výrobním bloku Jaderné elektrárny Dukovany dnes energetici zahájili pravidelnou odstávku bloku kvůli výměně čtvrtiny paliva za čerstvé. Výkon bloku začali operátoři snižovat včwra v půl sedmé ráno a elektřinu přestal do sítě dodávat ve 12:17. V provozu zůstávají tři ze čtyř dukovanských bloků.  V Dukovanech jde o předposlední plánovanou odstávku v tomto roce, která i přes celorepublikové rozvolňování bude probíhat za mimořádných opatření proti šíření nemoci COVID-19.

Hlavním úkolem energetiků v pořadí už 34. odstávky třetího výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany je výměna části paliva, to znamená z reaktoru do sousedního bazénu skladování nejdříve vyvézt 90 palivových a regulačních kazet, které dodávaly potřebný výkon uplynulých pět let. „Zbývající kazety přeskládáme a na uvolněná místa zavezeme stejný počet čerstvých palivových kazet. Kromě toho nás čeká kontrola tlakové nádoby reaktoru, parogenerátorů nebo generální údržba druhého cirkulačního čerpadla,“ přibližuje rozsah plánovaných činností v průběhu odstávky ředitel elektrárny Roman Havlín.  V sekundární části zkontrolují například části parních turbín, provedou údržbu systémů kontroly a řízení, dále elektrických systémů záložního napájení a budou pokračovat v modernizaci podružných rozvaděčů.

V Dukovanech jde v pořadí o pátou odstávku, která probíhá za mimořádných ochranných opatření proti šíření nákazy COVID-19, která v elektrárně platí déle než rok. „V obou našich jaderných elektrárnách zůstáváme i přes postupná plošná uvolňování opatření opatrní, a i nadále budeme preventivně testovat zaměstnance i dodavatele, kteří nemají dokončené očkování, a zatím zachováme i další nastavená opatření, včetně nošení roušek ve vnitřních prostorách,“ upozorňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Zpřísněná ochranná opatření včetně testování platí v obou českých jaderných elektrárnách. Společnost ČEZ většinu z opatření přijala pro své provozy s předstihem před rozhodnutími vlády či doporučeními hygieniků a v rámci konzervativního přístupu k zajištění bezpečného a spolehlivého provozu je naopak uvolňuje s několikatýdenním posunem.

O ochranných opatřeních více zde.

Jiří Bezděk