Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Šetří vzácné kovy
Šetří vzácné kovy PDF Tisk Email
Středa, 26 Květen 2021 13:24

Dukovanští energetici vytřídili 245 kilo baterií, z nichž recyklací zachránili 159 kilo vzácných kovů.

Zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany předali v roce 2020 do sběrných nádob v areálu elektrárny 245 kg použitých baterií, které předali k recyklaci neziskové organizaci ECOBAT. Recyklací tohoto množství získala nezisková organizace ECOBAT 159 kilogramů kovonosných druhotných surovin, jako například zinek, olovo, kobalt, mangan nebo měď, které budou opětovně využity například ve stavebnictví nebo při výrobě nových popelnic, okapů, ale třeba i kosmetiky, šperků nebo hudebních nástrojů. Celkově loni společnost ČEZ předala k recyklaci přes tunu baterií.

Hospodaření s veškerým odpadem je v elektrárně přísně monitorováno a je kladen velký důraz na jeho třídění. Obsahu sběrných boxů na baterie dominují převáženě klasické tužkové baterie, které zaměstnanci často přináší i ze svých domovů. Za svůj přístup získala elektrárna od společnosti ECOBAT ekologický certifikát. „V Jaderné elektrárně Dukovany jsme se do podpory sběru baterií zapojili již před několika lety a v letošním roce k nim přibyly boxy na sběr starých mobilních telefonů. Společně s bezemisní výrobou elektřiny je to pro nás přirozené rozvinutí našeho přístupu k přírodě,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Podle statistik množství v tuzemsku odevzdaných baterií každoročně roste. Jen v loňském roce bylo k recyklaci předáno 45 procent prodaných?? baterií. V porovnání s některými evropskými zeměmi ale Česká republika stále zaostává. „V Rakousku nebo Švédsku se daří zpětně odebírat více než 50 procent, v Belgii a ve Švýcarsku dokonce přes 70 procent všech baterií dodaných na trh,“ porovnává úspěšnost zpětného odběru Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Podle statistik společnosti ECOBAT ročně v České republice vytřídíme zhruba 45 procent baterií, které se dostanou do oběhu. To je necelá polovina. Jde přibližně o 1 700 tun. „Vedle rozumné spotřeby baterií je proto nezbytné, aby lidé vybité baterie odnášeli na sběrná místa. Má to velký smysl. Vždyť prostřednictvím recyklace jsme schopni ze 100 kilogramů baterií získat 65 kilogramů kovonosných surovin, které znovu přináší užitek,“ zdůrazňuje Petr Kratochvíl.

Pokud však baterie skončí v běžné popelnici, putují na skládku nebo do spalovny. V obou případech se z nich uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů. Ty pak znečišťují ovzduší, půdu i podzemní a povrchové vody.

Jiří Bezděk