Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Jak volit?
Jak volit? PDF Tisk Email
Středa, 13 Říjen 2010 09:43

Na četné dotazy uvádíme návod jak správně volit. Případně jak nevolit. Komunální volby se liší od parlamentních a lidé si to velmi často pletou. Tím dochází ke špatně vyplněným volebním lístkům, které buď pozbývají smyslu, nebo neplatí vůbec. Proto často právě v komunálních volbách dochází k neplatnosti hlasů. Nejdůležitější je hned na začátku si říci, na rozdíl od parlamentních voleb, v komunálních se vždy křížkuje! Na hlasovacím lístku proto nedělejte kroužky = neplatný hlas! Komunální volby jsou o jednotlivých mandátech, tzn. v Třebíči 27 mandátů = 27 hlasů.

Způsob č. 1volím celou stranu, hnutí. Tohoto způsobu by měli využít ti, kteří mají jasno a kteří chtějí maximálně pomoci své straně. Udělejte křížek u názvu strany. Tím volíte všech 27 kandidátů. Nefunguje způsob preference uvnitř vlastní strany, opět jako u parlamentních voleb. Pokud zaškrtnete stranu č. Y a zaškrtnete v ní ještě čtyři jména, tyto preferenční“ hlasy se nepočítají, zůstává jen křížek u strany. POZOR pokud uděláte křížek u strany a potom zakroužkujete jména = neplatný celý lístek! Stejně tak nelze udělat křížek u více než jedné strany = neplatný hlas!

 

Způsob č. 2 – chtěl bych volit stranu, ale ne jeho lídra! Potom využijete jenom křížkování u jmen a pouze 26 hlasů. Tedy křížek u strany neděláte, ale zakřížkujete zbylých 26 jmen od kandidáty č.2 – 27!

Způsob č. 3 – chtěl bych volit stranu (nehledě na jména), ale mám i v jiných své „favority“. Potom tedy uděláte křížek u strany, kterou preferujete, a v jiných stranách zakřížkujete jen jména kandidátů. Např. strana č. Y – dám křížek, ve straně č. A dám křížek kandidátu č. 3 a 6.

Ve straně č. Q dám hlas kandidátům č. 4, 7, 12 a 25. Tím je výsledek mého volebního lístku následující – Strana Y dostane 21 hlasů od kandidáta č.1. – 21., zbylé 2 + 4 hlasy dostanou kandidáti stran A a Q. Nikoli tedy strana A + Q! Hlasy dostávají jednotliví kandidáti! Opět nemohu zakřížkovat více stran. Taky pozor na počet zatržených kandidátů. Pokud udělám křížek straně Y a zakřížkuji dalších 27 jmen u jiných stran a hnutí, znamená to, že strana Y nemá žádný hlas!

Způsob č. 4 – v různých kandidátkách se mi líbí různí lidé, křížkuji tedy po jednotlivých kandidátech. Tento způsob volby je však problematický a měl by ho užít jen ten, komu se opravdu, ale opravdu nelíbí žádná ze stran. Komunální volby jsou více o jménech a proto se stává, že kandidáti z nižších míst jsou zvoleni do zastupitelstva. Tímto způsobem lze vyšachovat ze hry lídry stran, ale mně sympatičtí kandidáti se do zastupitelstva dostanou i třeba z místa dvacátého. Má to však mnohá úskalí. V tomto posledním křížkování se nejčastěji stává, že zaškrtnu více kandidátů než 27 = neplatný hlas! Opravdu pozor a dobře počítejte, zvláště pak jestliže svoje hlasy rozptýlíte po více kandidátkách než třech. Přehled se rychle ztratí. Druhou nevýhodou je, že rozptýlením preferencí pomohu jen málo straně, která je mým favoritem.

Je na tobě voliči, abys vybral nejvhodnější způsob volby. Pokud to jde, vždy využij všech 27 hlasů. Pokud je ti sympatických třeba jen 20 lidí ze všech kandidátek, rozmysli se a tam kde máš nejvíce sympatických lidí, udělej křížek straně či hnutí a zbytek doplň podle tvých favoritů. Nezapomeň ale, že pokud máš ve své straně kandidáty v nižších příčkách, hlasy pro stranu se odečítají od spodu!

Přejme si aby volby dopadly pro Třebíč co nejlépe a bez všech problémů a zákulisních machinací. Již v sobotu v podvečerních hodinách budeme vědět více. Sledujte tedy Ihonem!

Jan Zeman

Aktualizováno Neděle, 17 Říjen 2010 06:19