Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rekonstrukce dřevěné budovy říčních lázní na Polance se chýlí ke konci
Rekonstrukce dřevěné budovy říčních lázní na Polance se chýlí ke konci PDF Tisk Email
Sobota, 24 Duben 2021 08:06

Do 30. listopadu bude dokončena šestá, poslední etapa rozsáhlé rekonstrukce budovy převlékáren říčních lázní. Památkově chráněnou stavbu z roku 1934 navrhl architekt Bohuslav Fuchs a od roku 2016 probíhá její kompletní obnova.

V předchozích letech proběhla výměna poškozených dřevěných částí, sloupů i podlah, odstraňování všech vrstev nátěrů, opravy převlékacích kabin, střechy i sociálního zařízení. Během oprav nechala radnice zpracovat restaurátorský průzkum, který odhalil, že původní barvy budovy byly jiné, než na jaké jsme byli zvyklí v posledních desítkách let. Ostře žlutou, červenou a modrou barvu tak nahradily tlumenější odstíny v okrové, cihlově oranžové, světle modré a smetanové. „Ze starých záznamů a fotografií jsme také zjistili, že hlavní římsa ve středové části budovy byla upravovaná. Původně byla vyšší. V rámci rekonstrukce byla atika zvýšená a navrácen byl také původní nápis Městské říční lázně, tak, jak to dokazují dobové fotografie,“ popsal část oprav starosta města Pavel Pacal.

V letošním roce budou dokončeny venkovní nátěry překládaných dřevěných stěn, výmalba zděných stěn, terénní úpravy a úklid celého objektu a okolí. Budova bude sloužit svému původnímu účelu, tedy jako převlékací kabiny pro koupaliště.

Irini Martakidisová