Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cyklobusy EDU v šesté sezóně
Cyklobusy EDU v šesté sezóně PDF Tisk Email
Pondělí, 12 Duben 2021 09:17

K elektrárně autobusem a nazpět na kole, využívají zaměstnanci dukovanské elektrárny už šestým rokem. Letošní sezónu energetici zahájili i přes chladné počasí a občasné sněhové přeháňky od dubna. Přeprava kol přispívá k vyšší bezpečnosti v ranních hodinách a podporuje zdravý životní styl zaměstnanců. Cyklobusy je možné využít až do konce října k přepravě do jaderné elektrárny Dukovany i Temelín.

Energetici obnovili autobusovou přepravu jízdních kol na čtyřech pravidelných linkách z Třebíče do Dukovanech. Každý nosič kol umístěný na zadní části čtyř autobusů pobere 5 jízdních kol. Přeprava probíhá v pracovní dny a místo si je možné předem zarezervovat na internetu. O službu mají zájem převážně zaměstnanci, kteří využívají cestu z práce ke sportu a zdravému životnímu stylu. Na cestu domů se mohou vydat mimo dopravní špičku a využít vedlejších komunikací a cyklostezek. K úschově kol v průběhu práce má elektrárna pro zaměstnance-cyklisty připravené dvě kolárny. „Zdraví a bezpečí našich zaměstnanců je pro nás důležité. Proto podporujeme možnost jízdy z práce domů na kole, která přispívá i k duševní pohodě a je dnes jednou z mála dostupných sportovních aktivit. Společně s dalšími projekty v oblasti dopravy usilujeme o zvýšení bezpečnosti a ochranu životního prostředí,“ říká Roman Havlín, ředitel dukovanské elektrárny.

Vedle přepravy kol dukovanská elektrárna dlouhodobě podporuje rozvoj cyklostezek a cyklotras v okolí elektrárny, snižování dopravní zátěže podporou sdílených jízd do práce a možností dobíjení elektroaut a elektrokol z dobíjecích stojanů s čistou bezemisní energií. „Pro nás s manželkou je to vítané prodloužení cyklistické sezóny jak vzhledem ranní tmě, tak i vzhledem k věku. Na kole ráno do práce a odpoledne zpět už tak často nedáme. Za nás tedy skvělý benefit,“ říká Pavel Vyroubal, směnový mistr systému kontroly řízení.

Jedním z nejaktivnějších cyklistů využívajících přepravu kol je také Jiří Dobeš z útvaru řízení techniky. „Cestování cyklobusem bylo v loňském roce částečně poznamenáno covidovou situací a prací na homeoffice. Při zpáteční cestě zase těžbou dřeva na oblíbené cestě kolem přehrady. I tak ale plní svou hlavní úlohu „Bezpečně do práce“ a zpět po vedlejších cestách a cyklostezkách,“ hodnotí loňskou sezónu Dobeš. Od roku 2009 vzniklo ve spolupráci s elektrárnou několik cyklostezek, které jsou v okolí obcí Valeč, Dalešice a Hrotovice, které jsou součástí plánované cyklotrasy z Třebíče do Dukovany, pravděpodobně nejdelší plánované funkční cyklostezky u nás.

Jiří Bezděk