Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Oranžové přechody chrání chodce
Oranžové přechody chrání chodce PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Duben 2021 07:14

Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačeném přechodu. Nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče vozidla, který chodce prostě přehlédne. Nadace ČEZ pomáhá už sedmým rokem smutné statistiky měnit. Obce a města mohou získat na zvýšení bezpečnosti přechodů až 120 000 korun. Žádosti přijímá nadace do konce dubna.

Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje v noci, při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 %. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Grantové řízení otevřela Nadace ČEZ i letos, žadatelé se mohou hlásit až do konce dubna.

„Nejčastěji chtějí obce lépe osvětlit přechody v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět. Máme radost, že Oranžové přechody si rychle získaly oblibu a přispívají k vyšší bezpečnosti v obcích,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jen loni se díky pomoci Nadace ČEZ osvětlilo 21 přechodů za 2,5 milionu korun. Za posledních sedm let vyčerpali žadatelé o grant přes 25 milionů korun. Bezpečnost dětí, seniorů i dalších chodců zvyšuje celkem 172 Oranžových přechodů po celé republice.

O příspěvek na Oranžový přechod mohou obce, města či městské obvody/části žádat nejen do zastavěných oblastí (intravilán), ale i mimo ně. Žádosti v elektronické podobě je možné podávat do částky 120 tisíc korun do konce měsíce dubna. Více informací na stránkách Nadace ČEZ: https://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzovy-prechod.html

Jana Štefánková