Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Muzejní výdejní okénko
Muzejní výdejní okénko PDF Tisk Email
Pondělí, 01 Únor 2021 10:14

 

MUZEJNÍ VÝDEJNÍ OKÝNKO opět na scéně Muzea Vysočiny Třebíč

S radostí můžeme oznámit našim návštěvníkům znovuotevření muzejního výdejního okýnka. Měsíc únor bude patřit plakátům ze  sbírky Muzea Vysočiny Třebíč. Existují dva hlavní důvody, které nás vedly k tomuto počinu. První z nich je velká oblíbenost prosincového okýnka a pozitivní zpětná vazba od návštěvníků, kolemjdoucích. Druhý důvod je prostý, měsíc únor je pro muzeum z dlouhodobého hlediska vždy o něco méně navštěvovaným měsícem. Vzhledem k současné situaci (uzavření muzeí a nejen jich) je to i nabídka pro veřejnost, jak dát procházce přidanou hodnotu.

Tedy pojďte se osvěžit k našemu muzejnímu výdejnímu okýnku. Žaludek nenakrmíte, ale zato vás čeká pohlazení na duši. Každý může okýnkem nakouknout a prohlédnout si plakáty z muzejní sbírky. Ta čítá zhruba 20 000 položek. Sbírku plakátů započala evidovat Jiřina Sladká (kurátorka sbírky) již v roce 1981.

Pro měsíc únor jsme vybrali čtyři okruhy, témata.

  • Plakáty upozorňující na nebezpečí alkoholu, cigaret, vyzývající ke zdravému stravování, aktivnímu pohybu, zkrátka životnímu stylu,
  • plakáty politických stran napříč historií našeho státu,
  • plakáty se zemědělskou tématikou z dob komunistického režimu,
  • a plakáty s pozvánkou na karnevaly, tancovačky, maškarní…

Pro každého je v okýnku přichystáno malé překvapení v podobě hrací karty a samolepky. Tu můžete sbírat, lepit do hrací karty a uchovat si tak vzpomínku na naše muzejní okýnko a sbírku plakátů.

Jak vznikl nápad vytvořit Muzejní výdejní okýnko? Jednalo se o spolupráci výstaváře, edukátorky a kurátorů sbírky. Nápad vznikl na základě inspirace z činnosti jedné pražské galerie, kde si návštěvníci mohli prohlížet výtvarná díla okny z ulice.

Okýnko bude fungovat po celý únor. Vždy v pondělí dojde k výměně plakátů. Nasvíceno máme každý den od 9 do 20 hodin. Více na www.muzeumtr.cz

Eva Novotná