Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Revitalizace Hrádku začíná
Revitalizace Hrádku začíná PDF Tisk Email
Neděle, 24 Leden 2021 09:06

Na Hrádku zůstane alej, přibudou stromy, workout, květnaté a bylinné louky, broukoviště i veřejný gril.

Městský park Hrádek je oblíbeným výletním místem jak návštěvníků Třebíče, tak i vyhledávaným odpočinkovým místem Třebíčanů. Název parku je odvozen od zříceniny středověké bašty v jihovýchodní části Hrádku. Stav parku se už několik desítek let nezměnil, a to se odráží na stavu cest, veřejného osvětlení i mobiliáře, které jsou za hranicí své životnosti. Kůrovec a dlouhotrvající sucho zase zapříčinily úhyn a živoření mnoha stromů. V letošním roce začne rozsáhlá revitalizace parku, která bude prováděna v několika etapách. Jejím cílem je obnovení kvality a síly parku jako veřejného prostoru, plného zeleně.

Konkrétně budou na Hrádku obnoveny a upraveny cesty, veřejné osvětlení, zeleň včetně sadových úprav, při kterých zde vznikne ovocný edukativní sad, trvalkové a bylinkové záhony, relaxační plochy i hřiště. Přibude zde také workoutové hřiště a budova s technickým zázemím pro pořadatele kulturních a sportovních akcí včetně veřejného grilu, nový mobiliář a další.

Každý strom byl během uplynulých dvou let odborně zhodnocen dendrology a stav těch stovek stromů je zapsán v dokumentu, včetně doporučení buď záchrany, nebo vhodné náhrady tak, aby Hrádek nadále zůstal krásným lesoparkem, místem odpočinku.

Irini Martakidisová