Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Více než 800 testů na EDU
Více než 800 testů na EDU PDF Tisk Email
Pátek, 22 Leden 2021 08:23

 

Cílem je ochrana pracovníků, kteří se podílí jak na provozu tří výrobních bloků, tak také na odstávce první výrobní jednotky. Právě na odstávkách se podílí jak zaměstnanci a dodavatelé. Preventivní testování se podle nich osvědčilo.

V obou jaderných elektrárnách od začátku pandemie platí řada mimořádných preventivních opatření proti šíření nákazy, jako je nošení roušek, měření tělesné teploty, dodržování rozestupů, omezení osobních kontaktů, zavedení práce z domova. Testování energetiků, které v Dukovanech probíhá od 2. listopadu, vždy v úterý a ve čtvrtek, je tak jedno z hlavních významných preventivních opatření sloužících k zamezení šíření nemoci mezi zaměstnanci elektrárny i dodavateli. Ke konci druhého lednového týdne zdravotníci otestovali už 800 osob.

„Ke konci minulého týdne máme za sebou 410 PCR testů a 390 antigenních testů, na které se zaměstnanci sami preventivně přihlásili. Doposud bylo testování velmi efektivní a jsem přesvědčený, že pomohlo uvnitř elektrárny zamezit případnému šíření koronaviru,“ zhodnotil přínos testování ředitel elektrárny Roman Havlín.

V době odstávek vstupuje do elektrárny výrazně vyšší počet pracovníků než obvykle a vzrůstá tak riziko šíření nemoci mezi zaměstnanci. I proto energetici v Dukovanech přistoupili k testování už od podzimu loňského roku. „Bezplatné testování bude i dál probíhat každé úterý a čtvrtek tak dlouho, dokud to bude zapotřebí k zajištění bezpečného a spolehlivého provozu,“ potvrdil Roman Havlín.

Právě kvůli zvýšenému pohybu a koncentraci pracovníků přistoupila k preventivnímu testování zaměstnanců před plánovanou odstávkou i v druhá české jaderná elektrárna Temelín.

Výsledky antigenních testů zaměstnanci získávají cca 15 minut po odběru. V případě PCR testu jim výsledek přichází e-mailem do 24 hodin.

Dalším opatřením k omezování šíření nákazy je provádění desinfekcí kanceláří pracovníků, u kterých byla nemoc potvrzena. Tuto činnost zajišťují hasiči jednotky HZS EDU pomocí ozónu. Současně také každý pátek provádí dezinfekce dvou desítek vozidel členů Pohotovostní organizace havarijní odezvy (POHO).

Jiří Bezděk