Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Češi stále jádro podporují
Češi stále jádro podporují PDF Tisk Email
Úterý, 08 Prosinec 2020 09:58

 

Navzdory tomu, že vláda aktivně řeší stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, zájem veřejnosti o problematiku jádra mírně poklesl. Důvodem je koronakrize, která zastiňuje vše ostatní.

I přes aktuální mírný pokles patří podpora jádra mezi nejvyšší v Evropě, provoz stávajících a stavbu nových bloků aktuálně v ČR podporuje 61% populace. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu veřejného mínění na téma jaderné energie, který na vzorku 500 respondentů starších 18 let vybíraných kvótní metodou prováděla agentura IBRS v průběhu listopadu letošního roku.

Podle 91% populace je nutné, aby si ČR i v budoucnu zachovala svou soběstačnost ve výrobě elektrické energie. Tento postoj vychází především z obav o stabilitu dodávek a bezpečnost a také možného nárůstu cen, který by v případě ztráty energetické soběstačnosti mohl nastat. Výzkum rovněž potvrdil pozitivní přínos vládního návrhu podpory jádra na celkové vnímání jádra v očích veřejnosti. „Celkově je efekt vládní komunikace částečně zastíněn koronakrizí, kdy dohodu mezi státem a společností ČEZ o stavbě nového zdroje v Dukovanech zaznamenala zhruba pětina populace, ale 61 % z nich s návrhem vlády souhlasí, 23% nesouhlasí a jen 16 % nemá názor, což je v případě vládních návrhů relativně silná podpora,“ říká Miloš Rybáček, ředitel agentury IBRS, která průzkum prováděla.

Pandemie na druhou stranu v této vlně výzkumu přispěla k silnějšímu vnímání jaderných elektráren jako významného zaměstnavatele a to nejen v regionech kde působí, ale i celorepublikově.

 

Stále také platí, že část Čechů vidí budoucnost naší energetiky v koexistenci jádra a obnovitelných zdrojů.

Podle Čechů by měly dominovat energetickému mixu jaderné (46%) a obnovitelné (44%) zdroje. Podpora plynu (6%) a uhlí (4%) je minimální a plná třetina populace starší 18 let vidí budoucnost energetiky právě ve vzájemné koexistenci jádra a obnovitelných zdrojů. Výzkum zadává společnost ČEZ, jeho výsledky a interpretace jsou ale zcela nezávislé.

 

Tomáš Horejsek