Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčskému Rotary klubu je patnáct!
Třebíčskému Rotary klubu je patnáct! PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Říjen 2010 09:22

V pátek v podvečer se v Zadní synagoze v Třebíči sešli třebíčští rotariáni k malé slavnosti. Připomenuli si patnácté výročí znovuzaložení klubu. Vzácnými hosty byli guvernér distriktu Martin Timr z Českých Budějovic, jeho asistent Ota Kovář z Jihlavy a prezidenti sousedních klubů z Telče, ze Znojma a z Brna.

Zakládající prezident klubu a bývalý guvernér František Ryneš zavzpomínal na uplynulá léta. Klub byl poprvé založen v roce 1937 a fungoval pouhý rok, pak ho zakázali němečtí okupanti. Po válce klub nestihl obnovit své aktivity, překazil to komunistický puč. Také bolševici hnutí Rotary zakázali. A tak se mohl klub podruhé založit až po sametové revoluci. U zrodu stáli tehdy Pavel Heřman, Jan Padrnos a škodovák Karel Tumlíř z Prahy.

 

Třebíčské veřejnosti je Rotary klub znám zejména vánočními koncerty spojenými s dražbou uměleckých děl, koncerty Děti dětem, konanými zpravidla v květnu a podporou Dětského rehabilitačního stacionáře a dětského a novorozeneckého oddělení místní nemocnice. Na tento bohulibý účel shromáždili rotariáni částku, vysoko převyšující 5 miliónů korun. Velmi významná je také angažovanost na poli krátkodobých a dlouhodobých výměnných pobytů studentů v zahraničí. Pro ně , pro pedagogy a rodiče je určena každoroční prezentace. Letos se uskuteční v Kamenném sále třebíčského zámku v úterý 5. října. Zvána je i široká veřejnost.

Slavnostní atmosféra večera byla navozena malým koncertem kytarového dua Hudební školy Fórum, pod vedením člena klubu Franka Spekhorsta. Slavnostní přednášku na ústřední rotariánské téma – přátelství – přednesl filozof a teolog Milan Klapetek z druhého brněnského klubu. Závěr slavnosti pak obstaraly židovské tance v podání souboru Yocheved Prezident klubu Tibor Szabó pak přítomné pozval na číši vína.

Činnost klubu patří k nejbohatším v distriktu, ocenil práci třebíčských rotariánů letošní guvernér Martin Timr. Hosté pak krátkými zdravicemi popřáli svým třebíčským kolegům hodně zdaru.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 20 Říjen 2010 18:07