Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Letošní 5. sezóna cyklobusů skončila
Letošní 5. sezóna cyklobusů skončila PDF Tisk Email
Sobota, 07 Listopad 2020 10:01

K elektrárně autobusem a nazpět na kole, tak tuto možnost využilo od června do konce října 222 cyklistů. Obvykle začíná cyklistická sezóna už v dubnu, letos byl ale start kvůli nouzovému stavu odložen na červen. Ani potom cyklistům podmínky moc nepřály, letošní rok byl mimořádné deštivý. I přesto byl zájem o využití této služby velký. Přeprava kol už pátým rokem přispívá k vyšší bezpečnosti v ranních hodinách pomáhá snižovat produkci emisí CO2 z aut. Od listopadu je převoz kol s ohledem na nadcházející podzimní a zimní počasí ukončen. Další příležitost pro využití kombinované bezpečné přepravy kol v brzkých ranních hodinách budou mít zaměstnanci elektrárny a vyznavači zdravého životního stylu opět na jaře.

Autobusová přeprava jízdních kol prostřednictvím čtyř pravidelných linek z Třebíče funguje v Dukovanech od roku 2015. Přeprava probíhá na vybraných linkách smluvní dopravy v pracovní dny. Každý nosič, který je umístěn na vnější zadní části autobusu pobere až 5 jízdních kol. Tyto linky jsou speciálně označeny a místa lze rezervovat pomocí rezervačního systému na internetu. Přeprava kol je často využívána zaměstnanci, kteří chtějí využít cesty z práce ke zdravému životnímu stylu a sportu, kdy se na cestu domů mohou vydat mimo dopravní špičku a využít vedlejších komunikací a cyklostezek.

„Intenzita dopravy v okolí elektrárny stále roste. Jsem proto rád, že se naši zaměstnanci můžou do práce dopravit i s kolem cyklobusem a domů pak vyrazit za bezpečných světelných podmínek a mimo dopravní špičku. Tento benefit doplňují dvě úschovny kol pro jejich uložení a možnost dobíjení elektrokol,“ říká Roman Havlín, ředitel dukovanské elektrárny.

Ke zvýšení bezpečnosti cyklistů přispívá i budování cyklostezek, které elektrárna aktivně podporuje už od roku 2009. Díky její podpoře a Nadaci ČEZ v regionu funguje už několik dílčích úseků v okolí obcí Valeč, Dalešice a Hrotovice. Aktuálně byly ukončeny projekční práce na celé zbývající trase z Třebíče až do Jaderné elektrárny Dukovany a připravuje se projednávání v dotčených obcích.

Jiří Bezděk