Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Recyklace je v atomkách „in“
Recyklace je v atomkách „in“ PDF Tisk Email
Čtvrtek, 03 Září 2020 06:09

Celkem 8,85 tisíc kilogramů elektrických spotřebičů předaly za rok k recyklaci jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

Díky recyklaci elektrospotřebičů tak společně ušetřily téměř devět tisíc litrů ropy, necelých devět set tisíc litrů vody a zabránily vypuštění skoro 35 tisíc kilogramů CO2. Ročně se v ČR jen přes kolektivní systém ASEKOL, který provozuje nejhustší sběrnou síť pro sběr vysloužilých elektrospotřebičů v Evropě, k recyklaci předá více než 25 tisíc tun elektrozařízení.

V Jaderné elektrárně Dukovany se vyřazené elektro zařízení a spotřebiče, které tvoří většinu objemu, předávaného k recyklaci, soustřeďují na určeném místě. Další nezanedbatelnou část tvoří drobnější předměty, jako jsou baterie, žárovky, které zaměstnanci odevzdávají k ekologické recyklaci i ze svých domovů.  Soustředěný materiál pak energetici předávají certifikované firmě několikrát ročně. Podle přepočtu neziskové organizace ASEKOL pak dukovanská i temelínská elektrárna odevzdanými spotřebiči ušetřily 126 tisíc kWh elektřiny. Přesto, že toto množství elektřiny vyrobí každá jaderná elektrárna za necelé čtyři minuty, jde podle představitelů ČEZ i tak o nezanedbatelné množství úspory elektřiny a přírodních zdrojů surovin.

„Roční recyklacích ušetřených 126 tisíc kWh odpovídá roční spotřebě přibližně čtyř desítek českých domácností. A nás to v podstatě nic nestojí. Je to o vyčlenění prostor, funkčním systému sběru spotřebičů a zodpovědném chování zaměstnanců,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Loni kolektivní systém ASEKOL sesbíral a předal k ekologické recyklaci 25 619 tun starého elektrozařízení. Například rozebráním televizí lze získat až 80 procent materiálů. Jde především o sklo, měď a plasty. Recyklace tak získáváním vzácných kovonosných druhotných surovin, které nemusí být vytěženy a jsou opětovně použity pro výrobu dalších produktů, výrazně přispívá k ochraně našeho životního prostředí.

Objemnější elektrozařízení, jako jsou staré televizory, monitory doporučují odborníci vozit na klasické sběrné dvory. „Pro drobnou elektroniku jako třeba rádia, toustovače, elektrické hračky nebo mobily lze využít červený kontejner,“ doplnil Daniel Šafář, obchodní a marketingový ředitel, nezisková organizace ASEKOL.

Červených kontejnerů na drobnou elektroniku je po celé republice více než 3700 a jen ve 20 km pásmu v okolí elektrárny Dukovany lze využít přes 70 těchto sběrných kontejnerů. Jejich seznam je na adrese http://www.cervenekontejnery.cz/.

Jiří Bezděk