Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vlastníci lesů mohou znovu žádat o peníze kvůli kůrovci
Vlastníci lesů mohou znovu žádat o peníze kvůli kůrovci PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Červenec 2020 07:09

V tomto týdnu se spustil další dotační program pro vlastníky lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v nestátních lesích. Peníze z Ministerstva zemědělství pomohou majitelům lesů částečně kompenzovat nahodilou těžbu provedenou v lesních porostech v roce 2019 a program se stejně jako v loňském roce administruje prostřednictvím krajských úřadů. Žádosti lze podávat až do 18. září 2020.

Ministerstvo zemědělství na svých webových stránkách zveřejnilo výzvu k podávání žádostí, která stanovuje podmínky pro získání finančního příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity. Žadatelům je také k dispozici stručná příručka, která uvádí pouze nejdůležitější ze stanovených podmínek. Všechny informace jsou dostupné také na webových stránkách Kraje Vysočina. Oproti minulému dotačnímu titulu, který zahrnoval období 4. čtvrtletí 2017 –  4. čtvrtletí 2018, nastala změna v sazbě finančního příspěvku, a to pro celý rok 2019. Žadatelé tak nemusí rozlišovat, ve kterém kvartálu byla nahodilá těžba provedena. Sazba finančního příspěvku za rok 2019 je jednotná a činí 398 Kč za m3 dřeva.

K novým žádostem je nutné opět předložit všechny povinné přílohy. To znamená, že nelze požadovat jejich dohledání v podáních z první výzvy. Žadatelé  musí znovu předložit např. plnou moc s úředně ověřeným podpisem, nájemní smlouvu, stanovy spolku, pachtovní smlouvu, smlouvu o výpůjčce, souhlas vlastníka, smlouvy o společnosti nebo jiné.

Výzva se vyhlašuje v podobě Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování finančního příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v nestátních lesích za rok 2019 (čj. 33707/2020-MZE-16221 ze dne 20. července 2020). Žádosti se povinně vyhotovují v prostředí formulářové aplikace (tzv. modulu) pro žadatele. Při zakládání nové žádosti o tento příspěvek je nutné vybrat žádost v programu Ln.2020.

V případě potřeby mohou žadatelé využít infolinku Ministerstva zemědělství, která je v provozu PO–PÁ od 8 do 15 hodin, tel.:  221 815 031,  k dispozici je také e-mailová adresa:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

V první výzvě koncem roku 2019 vyřídil Kraj Vysočina celkem 146 žádostí za 151 milionů korun, v prvním pololetí letošního roku pak 1.670 žádostí za 565 milionů, což je nejvíce ze všech krajů.

Před podáním žádosti je vhodné seznámit se s příručkou pro žadatele, v případě dalších dotazů lze kontaktovat pověřené osoby:

Klára Dufková