Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Den bez aut – s auty !?
Den bez aut – s auty !? PDF Tisk Email
Pátek, 17 Září 2010 14:46

Již podeváté se česká a moravská města zapojují do celoevropské akce „Evropský týden mobility“. Od 16. do 22. září tohoto roku pod podtitulem „Prodluž si život-buď aktivní!“. Není vyjímkou, jako skoro každoročně, že se do akce zapojí i Třebíč. Koordinátorka Zdravého města Iveta Ondráčková připravila mnoho akcí ve spolupráci s dalšími subjekty, jako mateřské a základní školy, neziskové organizace aj. Hlavní organizátor – Ministerstvo životního prostředí – vyzívá ke spolupráci města a obce na kampani pro zdravý život. V nedávné studii, kterou provedla Evropská agentura, mělo 90 % dotázaných obavu o potenciální dopad životního prostředí na zdraví. Také nové technologie a změny životního stylu, pracovních a životních návyků mají někdy nové a neočekávané dopady na životní prostředí a tím i vliv na zdraví. V rámci evropské kampaně k Evropskému týdnu mobility, která má letos heslo: „Prodluž si život - buď aktivní!“, by města i obce měly propagovat aktivní formy cestování – jako řešení problematiky lidského zdraví (fyzické nečinnosti,nadváhy a obezity), a zároveň zlepšovat jak fyzickou, tak duševní pohodu občanů. (Třebíč je vyjímka - viz níže) 

 

  Vrcholem této akce je vždy Evropský den bez aut – letos ve středu 22. září. Letos se uskuteční bohatý program pro děti, studenty i dospělé. Od 9 - 12 hodin mohou návštěvníci shlédnout ukázky elektrokol, jízdu zručnosti na kole, správné chůze Nordic Walking, od 10:30 simulovaná nehoda při které budou zasahovat záchranáři, včetně vystříhávání z vozu. Přistaven bude i historický autobus z roku 1978, který naposled sloužil k přepravě vězňů v Rapoticích.

  Bohužel název akce „Den bez aut“ má dodatek s auty! To proto, že ačkoli se jedná a celoevropskou akci a ve městech jako Praha, České Budějovice, Havířov, Frýdek-Místek, Hradec Králové, Karlovy Vary atd. se úplně uzavírají náměstí, v Třebíči tomu tak není. I přes příslib vedení města, že uzavírce vyhoví, rada tuto žádost zamítla. Je s podivem, že komerční akci (v zásadě porušení městské vyhlášky o pití na veřejném prostranství) Pivním slavnostem dá rada každoročně zelenou. Jedná se pouze jen o městem schválenou konzumaci alkoholu na veřejnosti. Akce „Den bez aut“ vybízí obyvatele ke zdravějšímu životu, Evropská komise k těmto uzavírkám vybízí také. Starosta Uher a jeho kolegové se měsíc před volbami opět předvedli, jak to myslí s obyvateli vážně! Vůbec nemyslí na jejich prospěch, ale hlavně na svůj. Starosta jako známý konzument pěnivého moku raději pořádá veřejnou pijatyku, než prospěšnou celoevropskou akci. V redakci jsme rádi, že se nám opět ukázal v „pozitivním“ světle. Volby jsou už opravdu za dveřmi.

Jan Zeman

 

Aktualizováno Pondělí, 04 Říjen 2010 08:30