Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy KORONAVIRUS, aktuální informace
KORONAVIRUS, aktuální informace PDF Tisk Email
Pátek, 13 Březen 2020 07:56

Aktuální informace k současné situaci. Stav nouze v ČR od 12. 3. na 30 dnů. Konkrétní opatření v Třebíči.

Třebíčská radnice včera vydala informaci o konkrétních opatřeních v Třebíči. Náš server tuto informaci neuveřejnil, protože opatření ve městě byla očividně v rozporu s vyhlášeným nouzovým stavem. Na upozornění našeho serveru iHoNem radnice kolem 19 hodiny vyhlásila aktualizaci, tentokrát již v souladu s vládním nařízením. Tisková mluvčí Irini Martakidisová upozornila, že původní verze byla tvořena ještě před vyhlášením nouzového stavu. Toto je aktualizovaná verze.

Stav nouze

Čtvrtek 12. 3. 2020 - vláda vyhlásila stav nouze na 30 dnů. Platí od dnešní 14 hodiny na celém území České republiky.

Co to znamená?

 

Zákaz všech akcí, které mají více než 30 účastníků - od pátku 13. 3. od 6:00 zákaz pořádání akcí, kterých by se sešlo více než 30 osob. Týká se kulturních, společenských, sportovních, náboženských akcí, poutí, přehlídek, trhů a dalších.

Cizinci nesmí do České republiky

Od soboty vláda zakázala vstup všem cizincům z rizikových oblastí. Na seznamu je 15 rizikových zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Dánsko a Belgie.

Češi nesmí do rizikových zemí

Do 15 rizikových zemí uvedených v seznamu mají zase od soboty zakázáno jezdit čeští občané. Cesty na Slovensko či do Spojených států zase zakázaly tamní vlády. Seznam rizikových zemí se navíc může kdykoliv změnit.

Výjimka ze zákazu bude udělena řidičům kamionů, pilotům a dalším lidem, kteří zajišťují dodávky potravin. Ministr Hamáček uvedl, že tuto výjimku vydá v řádu hodin také pro české občany, kteří pracují na rakouské nebo německé straně hranic.

Češi v cizině se budou moci vracet

Pro české občany, kteří se budou vracet z 15 zemí uvedených na rizikovém seznamu zůstane česká hranice otevřena. Omezena však bude hromadná doprava přes hranice, lidé budou moci přes hranici jen po vlastní ose. Mohou je například vyzvednou se zvláštním povolením příbuzní autem.

Zavřené knihovny a restaurace

Od pátku vláda rovněž zakázala návštěvu posiloven, knihoven, diskoték a dalších podobných zařízení. Uzavřena budou celodenně i kina, divadla či diskotéky.

Výrazně se omezuje provoz restaurací. V pátek 13. března budou muset restaurace poprvé restaurace zavřít už ve 20 hodiny. Od soboty je pak provoz restaurací povolen jenom mezi 6. a 20. hodinou. V obchodních centrech od 5000 metrů čtverečních navíc restaurace musí zůstat zavřené celý den.

  • Provoz škol dále omezen

Zůstávají zavřené základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Nově byly uzavřeny základní umělecké školy, nařízení platí od pátečního rána. Mateřské školy zůstávají zatím v provozu.

Opatření v Třebíči

 

Základní školy

Od 11. 3. 2020 zavřené, do odvolání

Základní umělecká škola (ZUŠ)

zavřená, do odvolání

Dům dětí a mládeže (DDM)

zavřen, do odvolání

Městské kulturní středisko (MKS)

Od 11. 3. 2020 zavřené kino Pasáž, vernisáže, kulturní, divadelní a jiná představení budou přeložena, náhradní termíny budou sjednány, vstupenky zůstávají v platnosti





Městská knihovna, všechny pobočky

od 13. 3. zavřená, do odvolání

Mateřské školy

Otevřené

Laguna

od 13. 3. zavřená, do odvolání

Zimní stadion

od 13. 3. zavřený, do odvolání

Svatby

Zákaz obřadů nad 30 osob (doporučení snoubencům)

Vítání občánků

Přeložené termíny, rodiče budou informováni

MAD Třebíč

od 16. 3. 2020 bude platit prázdninový provoz

Alternátor

zavřen, do odvolání

Muzeum Vysočiny

od 13. 3. zavřené, do odvolání, akce zrušeny

 

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Pátek, 13 Březen 2020 08:05