Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ondra Herzán šel pěšky do Santiaga
Ondra Herzán šel pěšky do Santiaga PDF Tisk Email
Neděle, 16 Únor 2020 16:22

Další z cestovatelských besed se včera odehrála v infocentru JE Dukovany. Ondra Herzán z Třebíče (36) vyprávěl o své životní cestě, kterou absolvoval v druhé polovině loňského roku. Ušel celkem 3 600 km za 114 dnů pěší cestou z Brna do známého Santiaga a dále do portugalského Porta. Předal posluchačům neuvěřitelné zážitky z cesty, které doplnil fotografiemi i krátkým videem.

Ondra už má za sebou několik cest po Rumunsku, Izraeli, Baltu i Laponsku, ale tato byla nejdelší a nejnáročnější. Cestoval sám, spal ve stanu nebo pod širákem. Za téměř čtyř měsíční cestu shodil 11 kilo, potýkal se se zdravotními obtížemi i s rozmary počasí. Proč se Ondra Herzán na tak dlouhou cestu, kdy musel opustit práci i své blízké, vydal?

„Chtěl jsem si vyzkoušet, zda to zvládnu, ponořit se víc do sebe, poznat také nové země, jejich obyvatele i prostředí. Jsem vystudovaný geograf, zajímala krajina, kterou jsem procházel,“ říká Ondra na otázku z publika.

Ondra prochodil 7 párů ponožek a jedny boty, přišel o deštník a musel zakoupit pláštěnku, když silně lilo. Sám ale říká, že krizové období na cestě vždy překlenuly různé „vzpruhy“ v podobě podpůrných zpráv od rodiny a přátel nebo změna počasí, setkání se zajímavým člověk nebo „jen“ občerstvení připravené někde u cesty nebo pohostinnost místních.

„Další podobné cesty neplánuji, protože to bylo hraniční, rád bych se usadil a už podnikal pouze menší výpravy,“ řekl v závěru besedy Ondra na poslední otázku na jeho další plány.

Jana Štefánková