Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany pomáhají, vzdělávají i baví
Dukovany pomáhají, vzdělávají i baví PDF Tisk Email
Čtvrtek, 06 Únor 2020 08:01

Jednotka hasičského záchranného sboru EDU zasahovala v loňském roce ve 42 případech v bezprostředním okolí jaderné elektrárny, a to převážně u dopravních nehod a požárů, dále při odstraňování spadlých stromů nebo při čištění komunikací po lokálních záplavách. V letošním roce mají dukovanští hasiči za sebou už tři výjezdy mimo EDU.

V elektrárně funguje také zásahová jednotka Policie EDU, která zajišťuje bezpečnost také v okolí elektrárny. Podařilo se udržet také lékařskou péči pro region včetně víkendové pohotovost i obnovení zubní péči v nových moderních oranžových ordinacích.

Finanční podpora do regionu ve formě jak darů, tak také reklamního sponzoringu se v loňském roce vyšplhala na 58,1 miliónu korun.

Velký ohlas mezi návštěvníky jaderných elektráren vzbudil i novinkový film „Příběh uranu“ nebo expozice na téma cesta jaderného paliva, pro seznámení se s tím, co se s uranem děje od jeho těžby, přes zpracování a využití ve formě paliva až po finální uložení použitého paliva v hlubinném úložišti.

Od Nového roku čeká návštěvníky dukovanského Infocentra celá řada dalších novinek. Vyvrcholením nové prohlídkové trasy je zastavení s modelem aktivní zóny v rozměrech 1:1, který návštěvníkům umožňuje reálný pohled do reaktoru i možnost být součástí probíhající štěpné reakce a výroby čisté, bezemisní elektrické energie.

V infocentru se konají tematické akce pro rodiny s dětmi jako například velikonoční a vánoční tvoření, o prázdninách den otevřených dveří nebo podzimní noční prohlídky, besedy cestovatelů nebo divadelní představení.

Jiří Bezděk