Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Klíčová je bezemisní bezpečná výroba
Klíčová je bezemisní bezpečná výroba PDF Tisk Email
Pátek, 31 Leden 2020 17:52

V roce 2019 Jaderná elektrárna Dukovany vyrobila 14,48 TWh elektrické energie, což je o 226 GWh více než v roce předchozím. Díky této bezemisní výrobě nebylo nutné spálit cca 12 000 000 tun uhlí a ušetřili jsme cca 11 000 000 tun emisí oxidu uhličitého. „Dosáhli jsme čtvrté nejvyšší výroby v historii, ale naší prioritou bude vždy bezpečnost a spolehlivost provozu. Počítáme s šedesátiletým provozem našich bloků a vše děláme s tímto dlouhodobým výhledem. Proto i letos naši pozornost zaměříme na detailní kontroly zařízení, jejich údržbu a modernizaci,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský. Nejvyšší výrobu zaznamenaly Dukovany v roce 2015 dodávkou 15 022 GWh elektrické energie do energetické soustavy.

Celkově za 35 let provozu vyrobily čtyři bloky Dukovan 449TWh čisté energie, což by vystačilo na 7 let celkové spotřeby České republiky nebo na pokrytí spotřeby všech českých domácností na celých 35 let. Díky této bezemisní výrobě nemuseli těžaři vytěžit a uhelné elektrárny spálit 392 miliónů tun uhlí a ovzduší bylo ušetřeno zátěže v podobě 336 miliónů tun CO2. Ne každý totiž ví, že z osmi 125 metrů vysokých chladicích věží nevychází žádné zplodiny, ale čistá vodní pára. Obě jaderné elektrárna společnosti ČEZ, Dukovany a Temelín, dodaly v loňském roce do přenosové sítě více než 30 miliard kilowatthodin elektřiny, o více než 300 milionů víc, než v roce 2018. V rámci instalovaného výkonu zdrojů českého energetického mixu tvoří jaderné elektrárny 20 %, reálně ale pokrývají více než třetinu celkové výroby. V loňském roce tak pozici klíčového bezemisního výrobce elektřiny mírně posílila. Ve stejném trendu chtějí pokračovat i letos.  „Nárůst oproti minulému roku velmi zhruba odpovídá spotřebě přibližně sta tisíc průměrných českých domácností. Ale tím nejdůležitějším pro nás je bezpečný provoz obou elektráren, v tom neexistují kompromisy,“ hodnotí uplynulých dvanáct měsíců člen představenstva a ředitel divize jaderná energetiky Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

V letošním roce čekají Dukovany celkem 4 odstávky pro výměnu paliva. Aktuálně jsou v odstávce bloky číslo 3 a 4. Ukončení odstávky 4. výrobního bloku energetici předpokládají už počátkem února a ukončení odstávky 3. výrobního bloku v polovině března. Další dvě odstávky jsou plánovány na podzim v rozmezí měsíců září až prosinec.

Jiří Bezděk