Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Jubilejní Tříkrálová sbírka 2020 je za dveřmi
Jubilejní Tříkrálová sbírka 2020 je za dveřmi PDF Tisk Email
Neděle, 29 Prosinec 2019 00:00

Dne 1. ledna 2020 začíná v celé České republice dvacátá Tříkrálová sbírka. Pořádá ji Charita ČR a potrvá do 14. ledna 2020. Oblastní charita Třebíč se také zapojí a do měst, obcí i osad se opět rozejde přes patnáct set koledníků se zapečetěnými pokladničkami, kterých pro tuto příležitost přichystala 529.

Jaká jsou pravidla Tříkrálové sbírky?

Skupinku tvoří většinou tři koledníci v kostýmech tří králů (není podmínkou). Její vedoucí musí mít alespoň 15 let. Nosí u sebe průkaz, který jej opravňuje sbírku provádět a na požádání se jím prokáže. Koledníci s sebou nosí pokladničku s červenobílým logem Charity, úředně zapečetěnou dvěma pečetěmi (jedna s razítkem Oblastní charity Třebíč, druhá s razítkem místního městského či obecního úřadu).

Za příspěvek do pokladničky dostanou dárci jako symbolické poděkování malé balení tříkrálového cukru, příp. informační letáček o záměrech s letošní sbírkou i o využití té loňské v třebíčské Charitě. (většině domácností jsou však letáky dodávány do poštovních schránek roznáškovou službou).

Dají-li obyvatelé domu souhlas, napíší jim koledníci křídou na domovní dveře znamení K+M+B+2020, začáteční písmena latinské věty Kristus Mansionem Benedicat 2020 - Kriste, požehnej tomuto obydlí v roce 2020!

„Prosíme jako každý rok o vlídné přijetí koledníků, kteří zazvoní u vašich dveří. Tuto službu pro nás ochotně vykonávají ve svém volném čase i přes nepřízeň počasí a náročnost terénu. Moc si jejich vytrvalosti a nadšení vážíme,“ říká koordinátorka dobrovolníků Martina Veselá.

Kdy se chystá se svou skupinkou koledovat ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek?

„Koledu začneme v pátek 3. 1. 2020 dopoledne a v 10 hod. navštívíme Městský úřad Třebíč na Karlově náměstí, posléze i na Masarykově náměstí,“ seznamuje se svým plánem koledování ředitel třebíčské Charity Petr Jašek a hned nato doplňuje: “A v pátek 3. 1. odpoledne budou tři králové přítomni na Katolickém gymnáziu Třebíč, kde se od 17.00 uskuteční tentokrát trochu jiné slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky v Třebíči – koncertem krásné hudby ve zdejší aule. Skladby Leoše Janáčka, W. A. Mozarta a Johannese Brahmse zahrají talentovaní mladí klavíristé Kamil El-Ahmadieh a Pham Hoang Anh. Všechny srdečně zveme! Doporučujeme rezervaci místa do 30. 12. 2019 na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , jelikož počet míst je omezený. Příspěvek je dobrovolný. Věříme, že se hosté mohou těšit na kvalitní a pěkný zážitek.“

„K našemu dlouhodobému regionálnímu partnerovi Jaderné elektrárně Dukovany zavítá na již tradiční koledu moje  skupinka v tříkrálovém přestrojení přímo v den svátku Tří králů v pondělí 6. 1. 2020 v době oběda, tj. přibližně od 10.30-12.30,“ dodává Petr Jašek.

Kam se ještě lze na Třebíčsku podívat v souvislosti s Tříkrálovou sbírkou?

·        Průvod tří králů a živý betlém, 4. 1. 2020 v 10.00 Náměšť n. Oslavou, Masarykovo náměstí

·        Tříkrálová procházka z Kramolína na Babylon, 5. 1. 2020, 13.00 od OÚ v Kramolíně

·        Tříkrálová plavba po Dalešické přehradě, 12. 1. 2020, 13.00 přístaviště Kramolín

Jaký je záměr s výtěžkem Tříkrálové sbírky 2020 v Oblastní charitě Třebíč

  • podpořit ošetřovatelskou službu v rodinách
  • zlepšit dostupnost pečovatelské služby po okrese Třebíč
  • zlepšit zázemí Rané péče, která pomáhá dětem s handicapem
  • poskytnout pomoc lidem v nouzi
  • zabezpečit dostupnost programů PRIMÁRNÍ PREVENCE (zajištění preventivních programů ve školách)

Prosíme Vás o štědrost.

Jaká byla Tříkrálová sbírka 2019 v třebíčské Charitě?

V našem regionu se vybralo 2 829 622 Kč. Tyto prostředky nám umožnily více pomoci lidem v nouzi.

Díky výtěžku z Tříkrálové sbírky 2019 jsme:

·        zkvalitnili zázemí pro Osobní asistenci

·        pokračovali v projektu Charitní záchranné sítě, která pomáhá lidem v tísni ve městech i obcích okresu Třebíč

·        podpořili fond humanitární pomoci pro rychlou pomoc lidem v krizových situacích

·        podpořili rozvoj práce s dobrovolníky

·        podpořili rodiny v oblasti partnerských, manželských a mezigeneračních vztahů

Martina Veselá