Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčané oslavili Den vzniku Československa
Třebíčané oslavili Den vzniku Československa PDF Tisk Email
Středa, 30 Říjen 2019 12:03

V pondělí 28. října se před radnicí na Karlově náměstí konalo tradiční slavnostní setkání u příležitosti 101. výročí od vzniku samostatného československého státu. Zhruba osmdesát Třebíčanů přišlo oslavit 101. narozeniny republiky a vyslechnout proslovy starosty města Pavla Pacala a místostarosty Vladimíra Malého, který je zároveň oblastním předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu.

Starosta ve svém proslovu zmiňoval prvního československého prezidenta, Tomáše G. Masaryka. „Masarykova slova jsou i dnes velmi aktuální. Naše nově nabytá sametová demokracie skomírá. Lhostejnost, násilí a nenávist jsou stále častějším společenským jevem. Nedovolme extremistickým skupinám pouštět do našich životů strach,“ zaznělo ve starostově proslovu.

„Dnes v roce 2019 můžeme hrdě a sebevědomě říci, že založení Československa, přes všechny peripetie, kterými jsme za uplynulých 101 let procházeli, lze označit za jednoznačné pozitivum a oslavu naší samostatnosti a národní suverenity,“ zakončil svůj proslov místostarosta Vladimír Malý.

Slavnostního shromáždění se zúčastnili také vojáci z Krajského vojenského velitelství v Jihlavě, zástupci ze základny vrtulníkového letectva a zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu.

Irini Martakidisová