Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Sportovní organizace v Třebíči mají defibrilátory
Sportovní organizace v Třebíči mají defibrilátory PDF Tisk Email
Sobota, 21 Září 2019 07:35

Celkem pět automatických přístrojů převzali zástupci velkých sportovních organizací od vedení města Třebíče na tiskové konferenci, která se konala ve čtvrtek 19. září v plaveckém areálu Laguna. Přístroje za město přišli předat starosta Pavel Pacal a místostarostové Miloš Hrůza a Vladimír Malý.

Defibrilátory LIFE LINE představili na konferenci zástupci dodavatelské firmy AED line CZ, včetně praktické ukázky na figuríně. Přístroj je plně automatický. Pokyny dává v českém jazyce, krok po kroku. Do 4 sekund analyzuje EKG pacienta a vyhodnotí, zda je vhodné provést výboj.

Starosta města Pavel Pacal poděkoval za ukázku funkcí přístroje: „Dověděl jsem se, že ročně zemře v naší republice na zástavu srdce 35 tisíc lidí. Tyto přístroje zachraňují lidské životy. Hodnota lidského života je nevyčíslitelná, a pokud by defibrilátory pomohly zachránit jeden život, je dobré je mít k dispozici. Chci popřát zástupcům našich sportovních organizací, aby je museli používat co možná nejméně“.

Defibrilátory budou připraveny ve sportovních areálech Laguna, Polanka, Třebíč Nuclears, HFK Třebíč a TJ Spartak Třebíč, kde zástupci dodavatelské firmy přístroje předvedou zaměstnancům a proškolí je.

AED (automatizovaný externí defibrilátor) po zapnutí vyzve k přilepení elektrod na hrudník pacienta, okamžitě spustí analýzu a při zástavě vyzve ke stisknutí tlačítka pro elektrický výboj. Analýza probíhá opakovaně, přístroj monitoruje životní funkce a udává tempo pro případnou masáž srdce. Cena jednoho přístroje je 40 tisíc korun.

Irini Martakidisová