Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pomsta radních Kapucínu?
Pomsta radních Kapucínu? PDF Tisk Email
Pondělí, 23 Srpen 2010 21:00

Zastupitelstvo města Třebíče před časem schválilo záměr prodat činžovní dům číslo 108 v Pomezní ulici ve čtvrti Zámostí, bývalý židovský špitál, místními nazývaný „Krankenhaus“. Dům už řadu let chátrá. Osm malometrážních bytů užívali vesměs sociálně slabí občané města a také je řádně vybydleli.

Soutěž byla vyhlášena obálkovou metodou. Vyvolávací cenu navrhla sice rada města ve výši 2 milióny korun, zastupitelstvo ji však snížilo na 600 tisíc. Rozhodovat neměla samotná kupní cena. Dalšími kritérii jsou účel využití domu, závazný termín zahájení a ukončení rekonstrukce, popis financování oprav a počet zřízených pracovních míst. Zejména poslední kritérium vyvolávalo pochybnosti. Vypadá to tak, že je prodej připraven někomu, kde zde chce zřídit ubytovací a možná i stravovací zařízení. Svědčí o tom i úporná snaha překazit záměr památkářů vyhlásit před prodejem objekt národní kulturní památkou. To by totiž značně omezilo možnosti využití a zpřísnilo nároky na rekonstrukci. Nyní se zdá, že se obavy pochybovačů naplňují.

Do soutěže o nákup poměrně lukrativní nemovitosti se přihlásili tři zájemci. Všichni tři s prakticky shodným záměrem, zřídit bytový dům. A tak rozhodovala cena. Stavební firma Kapucín nabídla 601 tisíc, Leoš Kratochvíl 801 tisíc a nejštědřejší, firma 012 s.r.o. jeden milión a ještě 24 tisíc. Výběrová komise akceptovala všechny soutěžní nabídky a stanovila jejich pořadí. Odpovídalo výšce nabídnuté ceny.

Jenomže první dva zájemci od své nabídky ustoupili. Zbyl tedy poslední, Kapucín s.r.o. Ten jediný svůj zájem potvrdil.

A nyní nastal pořádný veletoč radních. Tři dny po odevzdání kandidátních listin do komunálních voleb se sešla rada města a vydala své stanovisko. Doporučuje zastupitelstvu neprodat Krankenhaus firmě Kapucín a soutěž zrušit.

Někteří lidé z firmy Kapucín v tom spatřují akt msty současného „maškarádního“ vedení města. Vždyť řada manažerů této firmy figuruje na předních místech kandidátních listin. Milan Šťastný vede sdružení Břehy, ekonom Martin Svoboda je lídrem Věcí veřejných, Petr Škarabela je vysoko na kandidátce Heřman zpátky na radnici!. „Jestli vedení radnice prohlašuje zrušení soutěže, budeme si ztěžovat u Úřadu na ochranu veřejné soutěže. Byla by to jasná diskriminace, ale nikoliv překvapivá. Naše firma už se o zakázky v Třebíči ani neuchází, stavíme jinde“, říká jeden z manažerů Kapucína.

Doufejme, že zastupitelstvo nepodlehne tlaku jestřábů z rady. Další veřejná ostuda by nebylo to pravé, co si Třebíč může přát. Po skandálním prodeji pozemků pod supermarkety, pravidelné navyšování cen zakázek o vícepráce a další kauzy „ostrých hochů z Třebíče už tak dost kazí reputaci okresního města.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 04 Říjen 2010 08:30