Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Lidé musí do ledna nechat očipovat své psy
Lidé musí do ledna nechat očipovat své psy PDF Tisk Email
Úterý, 10 Září 2019 07:24

Novela veterinárního zákona říká, že od 1. ledna 2020 bude očkování proti vzteklině platné pouze v případě, že pes je označený mikročipem. Majitelé psů tak mají již jen necelé čtyři měsíce na to, aby nechali svá zvířata u veterinárního lékaře očipovat.

Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy v půl roce věku. Výjimku budou mít pouze starší psi označení jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011.

Označení psů mikročipem provádějí soukromí veterinární lékaři, kteří jsou oprávněni vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost a jsou registrovaní u Komory veterinárních lékařů ČR.

Čipování představuje jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce zhruba jeden centimetr a šířce 2 milimetry je sterilně aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete. Obal je vyroben z biokompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso. Pořízení elektronického čipu finančně zatíží majitele psů ve výši stovek korun.

Doporučujeme majitelům neočipovaných psů, aby včas navštívili se svým psem veterináře a nechali psa očipovat, protože za nesplnění této nové povinnosti bude majiteli psa hrozit uložení pokuty ve správním řízení.

Irini Martakidisová