Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Arogance moci? Nic nového pod sluncem
Arogance moci? Nic nového pod sluncem PDF Tisk Email
Čtvrtek, 19 Srpen 2010 17:06

Když svolal starosta Ivo Uher (ODS, zvolený KSČM) jednání zastupitelstva na 19. srpna, mnozí kroutili hlavou. Vždyť je to uprostřed dovolených a mimo schválený pořad, který zastupitelé před prázdninami schválili. Ještě více však zarazil program. Kromě obvyklých bodů, jako je zahájení, zvolení ověřovatelů zápisu, schválení programu a závěr už na pořadu jednání byl jen jeden bod, schválení dotace pravoslavné církvi.
Hned v úvodu jednání požádal zastupitel Daneš Burket (ODS, nyní na kandidátce Pro Třebíč) o doplnění programu o další dva body. Totiž o zprávu o činnosti rady města a o bod různé. Absence těchto dvou bodů programu totiž chyběla v návrhu programu rady města poprvé. Burket argumentoval tím, že když už se zastupitelé sešli, chtěli by se dozvědět informace z rady a zeptat se na některé palčivé problémy, které  radní během prázdnin upekli. Námětů je dost. Třeba "radniční televizní kampaň", osud kina Moravia nebo zrušená soutěž na prodej "krankenhausu" v Židech.
A právě to se evidentně koaličním "ostrým hochům" nehodilo do krámu. Koalice poloviny ODS, socialistů a lidovců podpořená komunisty doplněný pořad jednání neschválila. Poté dal starosta hlasovat o původním programu. Ani ten však nebyl schválen, pro bylo pouze 12 členů radničního Kočko-praso-psa, proti byla pro změnu opozice. Za pohých 11 minut tak bylo jednání zastupitelstva u konce.
Situace, kdy se neschválí protinávrh ani původní návrh, není v třebíčském zastupitelstvu novinkou. Dosud vždy bylo zahájeno dohodovací řízení, které našlo přijatelný kompromis. Přesto, že nejméně dva zastupitelé byli přihlášeni s technickou poznámkou, kdy chtěli očividně navrhnout kompromis, záhadně zmizeli z displaye hlasovacího přístroje, který registruje přihlášky do diskuze. To nemohla být náhoda. Zvláště když poté Ivo Uher schůzi zastupitelstva okamžitě ukončil. "Utekl jako malý nevychovaný kluk", komentoval jeho počin lídr opozice Pavel Heřman.
Argonce Uhra, Kafoňkové, Mastného a spol. však ještě nekončila. Než zastupitelé přišli domů, měli v mailu pozvánku na další jednání zastupitelstva za týden. Program však vykazuje stejné vady a nedodělky. Neobsahuje ani informaci o činnosti rady města, ani bod různé.
Ve svém prohlášení starosta Uher obvinil opoziční zastupitele, že neschválením (zmetkovitého) programu jednání znemožnili včasné přijetí dotace státu pro římsko-katolickou a pravoslavnou církev. Jenomže skutečnost je diametrálně jiná. Ani jeden z příspěvků není ohrožen. Naší redakci to nezávisle na sobě potvrdili dva úředníci radnice pod podmínkou anonymity. Je-li jejich tvrzení pravdivé, starosta Uher opět lhal. A nebylo to poprvé.
Kdo tedy zavinil, že obě církve dostanou dotaci později? Je nad slunce jasné, že to byli koaliční zastupitelé. Navrhnout nepřijatelný program jednání, "demokratiky" odhlasovat nepřipuštění diskuze, tvrdohlavě na něm trvat  a nechtít se dohodnout na kompromisu, to je řada, která jasně koalici usvědčuje.
 Jaký má vyčínění komunisty podporované koalice smysl? Je před volbami. Před ukončením schůze komunistický chráněnec Uher prozradil poťouchlou pointu. Těm, kteří nechtěli podpořit zmetkový návrh programu prý potenciální příjemci městské dotace poděkují. Nikoliv, pane starosto. Poděkují vám a také vám to sečtou u volební urny.
František Ryneš  

Aktualizováno Pondělí, 04 Říjen 2010 08:31