Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Šetřete vodou!
Šetřete vodou! PDF Tisk Email
Středa, 31 Červenec 2019 08:45

Výzva a upozornění vodoprávního úřadu

Městský úřad Třebíč, odbor životního prostředí vydává následující výzvu a upozornění týkající se aktuální hydrologické situace na území obecního úřadu obce s rozšířenou působností (ORP) Třebíč.

Vzhledem ke stávajícímu dlouhodobému suchému období a nepříznivé hydrologické situaci, vyzývá vodoprávní úřad všechny občany a podnikatelské subjekty na území ORP Třebíč k šetření s vodou a k omezení odběrů povrchových i podzemních vod. Jedná se zejména o odběry vody pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění bazénů, kropení zpevněných ploch apod.

V této souvislosti bude zvýšena i kontrolní činnost vodoprávního úřadu se zaměřením zejména na dodržování minimálních zůstatkových průtoků ve vodních tocích pod vodními nádržemi, na dodržování manipulací na vodních nádržích v souladu s platnými manipulačními řády, na dodržování manipulačních řádů provozovateli malých vodních elektráren a rovněž na dodržování povolených odběrů jak povrchové, tak podzemní vody.

V případě pokračujícího sucha a dalšího zhoršování situace, vedoucímu k přechodnému nedostatku vody nebo ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou, nevylučuje vodoprávní úřad možnost uplatňovat pravomoci vyplývající z ustanovení § 109 odst. 1 vodního zákona, tzn., že bez náhrady upraví (na dobu nezbytně nutnou) všechna povolená nakládání s vodami, popřípadě tato nakládání s vodami omezí nebo zakáže.

Zjištěné nepovolené odběry povrchových a podzemních vod nebo provádění odběrů povrchových nebo podzemních vod v rozporu s vydaným povolením a v něm stanovenými podmínkami, budou přísně postihovány.

Kontaktní osoba vodoprávního úřadu: Ing. Jana Kristková, tel. 568 896 292, mobil 724 192 492, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript