Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Milióny za dopravní značky
Milióny za dopravní značky PDF Tisk Email
Pondělí, 16 Srpen 2010 06:32

Jen v loňském roce bylo kolem krajských silnic osazeno nebo vyměněno na tři tisíce dopravních značek. Hodnota nového dopravního značení se v těchto případech blíží 5 miliónům korun. Stejně nákladná je například sedmidenní zimní údržba krajské páteřní silniční sítě. Draho přijde silničářům především vandalismus blízko obydlených lokalit.

 

K nejčastějším důvodům výměny objektů svislého dopravního značení patří jeho zničení při dopravních nehodách, stává se často i terčem vandalů, a to v blízkosti měst a obcí. „Výměna jedné dopravní značky není levná záležitost. Pořizovací cena nového kusu je v průměru tři tisíce korun. Do této částky je započtena samotná pořizovací hodnota a samozřejmě veškerá činnost spojena se zabudováním- výkopové práce nebo zabetonování,“ uvedl Aleš Fučík, náměstek Správy a údržby silnic Vysočiny a dodává, že celková částka vynaložená v roce 2009 na technickou část zabudování značek se pohybovala okolo jednoho a půl miliónů korun.

„Kraj Vysočina vlastní a udržuje prostřednictvím krajské správy a údržby silnic 4 576 kilometrů komunikací II. a III. tříd. V předešlých třech letech byly na Vysočině vyměněny veškeré zastaralé dopravní značky bez reflexní úpravy. Nové svislé dopravní značky mají hliníkovou tyč nepodléhající korozi a značku v reflexním provedení odpovídající normám EU,“ doplnil Libor Joukl. Náměstek hejtmana kraje Vysočina pro oblast dopravy a silničního hospodářství s tím, že značky se postupně obměňují buď v rámci opravy komunikací, nebo jak dosluhují.

 

Jan Nechvátal

Aktualizováno Neděle, 12 Září 2010 18:56